Ne nasjedajte na priče svakakvih 'nakupaca' dok se ne raspitate

Moguće je pokrenuti poplavljeni automobil

21.05.2014. 10:04 0

Mnogi naši sugrađani su pretrpjeli štete i oštećenja pokretne i nepokretne imovine. U nastavku proočitajte neke od savjeta kako da pokrenete svoj automobil koji je bio zarobljen u poplavama. Napominjemo, ne nasjedajte na priče pojedinih koji kažu da od Vašeg auta nema ništa dok se ne raspitate. Našim gradom su primijećene osobe, koje se bave poslovima sumnjivih preprodaja automobila.

Automobili su samo jedan od elemenata koji su pretrpjeli štetu u poplavljenim područjima, a mnogi vozači vjerovatno nikad nisu ni pomišljali da će se naći u situaciji da im vozilo pluta. Iako ne postoji hermetički zatvoren motor u koji ne probija voda, ne znači da poplavljen auto ne može više da se vozi.

 

Sve predstojeće radnje za pokretanje automobila koji je bio poplavljen, trebalo bi da uradi stručno lice, tvrdi za “Mondo” Vojislav Janković iz autoremontne radionice “Univerzal”.

 

Prvi korak: Ispustiti svo ulje iz motora i mjenjača, zato što se izmiješalo sa vodom, i ostavite da se ocjedi.

 

Drugi korak: Skinite sve filtere za vazduh i za ulje, i zamijenite ih novim.

 

Treći korak: Skinete svjećice ili dizne, i više puta zaverglajte motor na prazno, kako biste izbacili vodu iz tog dijela automobila, iz gornjeg motora.

 

Četvrti korak: Zatvorite štoplove za ulje i nalijete odgovarajuće ulje u motor i mjenjač.

 

Peti korak: Skinite karburator i rezervoar, očistite ih, a cijevi koje dovode gorivo do motora ispušite vazduhom i izbacite vodu.

 

Šesti korak: Sve djelove sklopite, sipajte novo gorivo i tek onda osušite kablove za svjećice, ukoliko se radi o “benzincu”.

 

Sedmi korak: Sipajte manju količinu ulja na mjesto gdje su bile svjećice, a potom malo zaverglajte motor da bi se podmazali cilindri. Tek onda mogu da se vrate svjećice na svoje mjesto.

 

Osmi korak: Startujte motor automobila.

 

Janković dodaje da poplavljen automobil treba i dobro oprati, iznutra i spolja, a kada je u pitanju elektronika, trebalo bi sve izvaditi iz automobila, dobro osušiti i isprskati odgovarajućim sprejom prije nego što se ti djelovi ponovo povežu.

 

Obavezno treba provjeriti da li je voda ušla u farove i stop svjetla, koja u tom slučaju takođe treba izvaditi i dobro osušiti.

 

- Ne vraćajte sjedišta u automobil prije nego što ste ih dubinski oprali, dezinfikovali i potuno osušili. I spoljašnjost treba dobro oprati i namazati voskom za automobile – kažu iz autoremontne radionice “Univerzal”.

 

Ako ste automobil pokrili kasko osiguranjem, nemojte da ga aktivirate, niti perete, pre nego što kontaktirate vašu osiguravajuću kuću.

Oni će da vam objasne kakva je procedura, kao i kolika je nadoknada u slučaju štete nastale usled poplave.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.

Izdvojeno