radiosarajevo.ba
magazin showbiz 2845

Maglajlija Adi Softić priprema mjuzikl po uzoru na broadwayske

22.01.2014. 13:08 0

Premijera performansa 'Mr. ItBoy' bit će održana 6. juna 2014. godine u ljetnoj bašti hotela 'Galeb', a repriza dva dana nakon toga na istoj lokaciji. Također, performans će biti izveden i u Sarajevu nakon Sarajevo Film Festivala.

'Mr. ItBoy-bajka života' u tri čina originalno je muzičko-scensko dramsko djelo koje je napisao osamnaestogodišnji maglajlija, Adi Softić.

 

Ovaj srednjoškolac, čiji su umjetnički počeci zapaženi u monodrami 'Nevjestinski ponor' odigranoj u Maglaju i nastaloj po romanu Nure Bazdulj-Hubijar, u razgovoru za Radiosarajevo.ba govori kako trenutno radi na performansu nastalom po principu koji se koristi na Broadwayu i u kojem je glumac ujedno i pjevač, te uz pratnju plesača i statista isključivo pokretima i facijalnom ekspresijom doprinosi radnji.

 

Naziv performansa je 'Mr. ItBoy - bajka života u tri čina', a tekst kritikuje trenutno društvo kroz životnu priču muškarca koji se zahvaljujući bogatoj supruzi popeo na sami vrh socijalne ljestvice. Nakon što supruga odluči da se razvede, on pokazuje svoje pravo lica i priča priču o njihovom životu i agoniji u kojoj se nalazi.

 

''Mr. ItBoy je unikatni koncept koji prvi put na prostore BiH donosi dašak broadwayskog performansa gdje glumac ujedno pjeva i pleše. Kroz priču o muškarcu koji se zahvaljujući bogatoj ženidbi uspjeva popeti na sami vrh socijalne ljestvice otvara se spektar pitanja o sazrijevanju, pronalasku ljubavi, psihološkom stanju u kome se društvo nalazi, dominaciji materijalnog nad duhovnim i nude se odgovori. Naziv predstave potiče od engleske riječi 'It girl' - djevojka koja kreira trendove i nova je u visokom društvu, odnosno 'It boy'', pojašnjava mladi autor, te dodaje kako je kompletna priča popraćena hitovima pop-rock muzike.

 

Ideja za takav koncept se kod autora, kako kaže, rodila iz želje da pokaže da je ideju jednog takvog performansa vrlo lako moguće predočiti domaćoj publici, prilagođenu mentalitetu naših prostora, sa tekstom i muzikom na maternjem jeziku. 

 

''Mr. ItBoy publici obećava zabavu, unikatnu interakciju ali i poučnu priču o konstantno prisutnoj temi: 'Da li je sreća u novcu?'', poručuje Adi Softić.

 

Adi Softić rođen je 8. aprila 1995. godine u Zenici. Osnovnu školu završio je kao jedan od učenika generacije 2010. godine, a trenutno je učenik maglajske gimnazije.

 

Od četvrte godine je na sceni, pjeva, glumi, piše, slika, fotografiše, pozira... a sa 11 godina na scenu sa grupom učenika postavlja dramu 'Hasanaginica' Alije Isakovića. Godinu dana poslije, zajedno sa 200 osnovaca učestvuje u realizaciji mjuzikla 'Hanka' gdje igra glavnu ulogu i uz pomoć nastavnice bosanskog jezika Hane Čaušić režira cijeli komad. Godine 2010. na scenu, kao oproštajni projekat u osnovnoj školi, postavlja dramu 'Na Božijem putu' Ahmeda Muradbegovića, a dvije godine kasnije piše scenarij za monodramu po motivima iz romana bh. autorice Nure Bazdulj-Hubijar, 'Nevjestinski ponor'.

 

Adi Softić je dobitnik brojnih nagrada za sve sfere svojih aktivnosti: nagrade Federalnog ministarstva za projekte iz oblasti očuvanja kulturnog naslijeđa, OSCE-ova priznanja za najbolju fotografiju na temu zaštite okoliša i promocije zaštite ljudskih prava, nagrade za likovne radove, nagrade na muzičkim festivalima u Maglaju, Žepču.

 

A kakvi su planovi za ubuduće? 

''Nakon srednje škole namjeravam upisati Pravni fakultet zbog ljubavi prema istom, ali ću intenzivno nastaviti graditi umjetničku karijeru'', kaže Adi.

 

 

Portal maglajinfo.com ovom mladom autoru, maglajliji želi mnogo sreće i uspjeha na njegovom putu.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.