Ahmed Talić, maglajlija, maturant 464. generacije Gazi Husrev-begove medrese

12.03.2014. 09:49 0

Ove godine 26. aprila, Gazi Husrev-begova medresa ispratit će svoju 464. generaciju maturanata i 32. generaciju maturantica, a među svršenicima 26. aprila na Svečanoj Akademiji u Gazi Husrev-begovoj džamiji biti će prozvano i ime maglajlije Talić Ahmeda, rođenog u Zenici 1995. godine.

Gazi Husrev-beg rođen je 1480. godine u Serezu gdje mu se otac nalazio kao sandžak-beg, namjesnik. Otac mu Ferhat-beg bio je rodom iz Bosne, dok mu je majka bila turska princeza Seldžuka, kćerka sultana Bajazida II. Vitešku titulu gazija, odnosno heroj koja se davala istaknutim osmanskim ratnicima i junacima zbog vojničkih uspjeha i hrabrosti, stekao je 1521. godine prije dolaska u Bosnu, zbog zasluga u osvajanju Beograda.

 

Gazi Husrev-beg stolicu bosanskog sandžak-bega preuzima 1521. godine i uz dva kraća prekida tu ostaje sve do smrti 1541. godine. Svojim neimarskim poduhvatima stekao je Gazi Husrev-beg neprocjenjive zasluge za razvitak grada Sarajeva, kulturni napredak muslimana i razvoj materijalne kulture svih stanovnika ovih krajeva.

 

Jedan od mnogobrojnih hajrata podignutih od strane Gazi husrev-bega bijaše i Medresa. Od samih početaka pa sve do danas jedinstvena na Balkanu. Gazi Husrev-begova medresa traje skoro pet stoljeća, čak 477 godina i slovi za jednu od najstarijih odgojno - obrazovnih institucija na Balkanu. U globalnim djelovanjima i individualnim nastojanjima ljudski boravak na Zemlji ima reprezentativnih primjera sklada i zaokruženosti. Gazi Husrev-beg je jedan od onih koji je tako nešto uspio napraviti. Sada će skoro pet vjekova kako nije tu, a traje. Jasno je koji mu je Um diktirao kako obezbjediti trajanje. Odogovor je lahko pronaći i u njegovoj džamiji, školi, biblioteci…

 

Gazi Husrev-begova medresa do sada je ispratila 463 generacije maturanata i 31 generaciju maturantica, a među njima bilo je i onih koji imaju direktno ili indirektno vezu sa našim šestostoljetnim gradom. Ove godine 26. aprila, Gazi Husrev-begova medresa ispratit će svoju 464. generaciju maturanata i 32. generaciju maturantica, a među svršenicima 26. aprila na Svečanoj Akademiji u Gazi Husrev-begovoj džamiji biti će prozvano i ime maglajlije Talić Ahmeda, rođenog u Zenici 1995. godine.

 

Talić, Hidajeta i Amire, Ahmed rođen je 1995. godine u Zenici, i od svoje prve godine pa sve do danas živi u Maglaju gdje je njegov babo, nadaleko poznat hfz. h. Hidajet ef. Talić imam, hatib i muallim Jusuf-pašine Kuršumlije džamije. Ahmed, kako smo već spomenuli u Maglaju je proveo svoje djetinjstvo. Paralelno sa mektebom kojeg je pohađao u džema'atu Jusuf-pašine Kuršumlije džamije Ahmed je pohađao, tada OŠ 'Sulejman Omerović Car', a sada 'Prvu Osnovnu Školu' i istu je završio odličnim uspjehom. Nakon toga odlučuje upisati Gazi Husrev-begovu medresu, a po uzoru na ostale učenike ove najstarije odgojno-obrazovne institucije na Balkanu porijeklom iz Maglaja.

 

„S obzirom na to da sam o svojoj vjeri imao veliko predznanje, a smatrajući da je Gazi Husrev-begova medresa odlična škola u kojoj mogu proširiti isto, smatrao sam da sam spreman da jedna od najkvalitetnijih, najstarijih srednjih škola na Balkanu odredi moj srednjoškolski životni put, i zahvalan sam onima koji su me sa njom upoznali,“ priča Talić za naš portal.

 

Ahmedovi roditelji kao i bliski prijatelji također su pohađali Gazi Husrev-begovu medresu.

 

„Moj babo, moja mama, te mnogo drugih meni bliskih ljudi pohađalo je i završavalo upravo ovu školu, tako sam i ja smatrajući da je to put kojim želim ići upisao istu, i mogu priznati, nisam mnogo razmišljao kada sam završio sa osnovnom školom“, govori Talić.

 

Talić pričajući o svom srednjoškolskom odgojno - obrazovnom procesu kazuje nam da je vrijeme prolazilo brzo, brže nego što je očekivao da će prolaziti.

 

„Neizmjerno sam sretan što sam jedan od onih koji će 26. aprila biti prozvan kao svršenik ove Medrese, a napominjem isto tako da je vrijeme prolazilo brzo. Početaka se sjećam, kao da su jučer bili, a evo već kroz mjesec dana ja je završavam. Također ovim putem svima onima koji ove godine završavaju svoje osnovno obrazovanje toplo preporučujem da za svoj životni put uzmu odrednicu koju sam ja uzeo“, zaključuje Ahmed.

 

O planovima za budućnost Ahmed nam nije govorio, jer kako kaže ne želi prejudicirati stvari, a s obzirom na to da svršenici Medresa imaju mogućnost sa znanjem koje steknu upisati bilo koji od fakulteta u ovoj nam državi, ne sumnjamo da i Ahmed neće to isto učiniti.

 

Gazi Husrev-begovu medresu do sada je od završetka ratnih dejstava pa sve do danas završilo desetak učenika s područja maglajske općine, a oni čija imena su Redakciji poznata jesu Merjem rođ. Bradarić Đuhera, Belmin Jusufbašić, Anel Mehinagić, Nermin Dedukić, Admira rođ. Dedukić Đapo i Ahmed Bradarić.

 

Također trenutno se u sarajevskoj Medresi u na školovanju osim Ahmeda nalaze još dva učenika i jedna učenica s područja naše općine, i to Merjema Bešić, Smajlović Đulaga, Kepić Maid i Mahira Hasanić.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.