Preminuo režiser dječijih emisija 'Otvori prozor' i 'Nedjeljni Zabavnik' - Timothy John Byford

5.05.2014. 16:11 0

Timothy John Byford, režiser i scenarista, koji je autor nekih od najboljih serija za djecu preminuo je u ponedjeljak, 5. maja. Byford je od 1971. godini živio u Srbiji, a svojevremeno je radio i za Televiziju Sarajevo i režirao jako popularnu seriju za djecu "Otvori prozor".

VIDEO

Byford je prije 40 godina došao je iz Velike Britanije u nekadašnju Jugoslaviju na svega nedelju dana. Ostao je u Beogradu do posljednjeg dana i režirao dječje emisije uz koje su generacije odrastale, a koje još imaju status neprevaziđenih programa za najmlađe, objavio je Blic.

 

Kao reditelj dječjih emisija počeo je na BBC-u, dok je za Televiziju Beograd režirao "Neven", "Babino Unuče" i "Poletarac". Timothy je radio programe i za Televiziju Sarajevo. za TV Sarajevo režirao je dječju seriju Nedjeljni Zabavnik, a tokom svog boravka u Sarajevo 1984. godine režirao je i seriju za djecu Notna Svaštara.

 

U Sarajevo se vratio i 1988. godine kada je režirao ekološku seriju za djecu "Tragom Tice Dodo", a brojne današnje generacije ga pamte po dječjoj seriji "Otvori prozor" koju je režirao 1990. godine.

 

Nakon kratkog boravka u Engleskoj, 1995. godine se vratio u Beograd gdje je predavao engleski jezik i dramu. Pisao je i prevodio na engleski.

 

Prije nekoliko godina obolio je od karcinoma. Bitku za život izgubio je u 72. godini.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.