Bosanka koja je fascinirala Šveđane

25.03.2014. 10:33 0

Posljednjih dana švedski mediji pišu o pokrivenoj muslimanki koja ih je fascinirala svojim odnosom i požrtvovanošću prema društvu, mužu, prijateljima i prema svim ljudima, mladoj Bosanki Mujesiri Krhan, rođenoj Draginović, porijeklom iz Donjeg Vakufa.

Mujesira Krhan je za Anadolu Agency (AA) kazala kako je željela švedskim medijima poslati poruku da i muslimanke mogu biti uspješne i postizati vrhunske rezultate u jednom društvu.

 

"Mahrama za mene ima veliko značenje jer me asocira na čistoću i ljepotu. Kao što znamo u Islamu je naređeno ženi muslimanki da nosi hidžab ali također znamo da u Islamu nema prisile, da svaka žena može birati da li će nositi hidžab ili ne. Mahrama je sastavni dio mog života i moje vjere. Ja mahramu nosim iz strahopoštovanja prema Bogu, ne nosim mahramu da bi nekom pokazala da sam vjernica”, ispričala je ova Bosanka koja je zadivila Švedsku svojom iskrenom posvećenošću vjeri.

 

Smatra da i pokrivene žene i muslimanke, generalno, mogu biti vrlo uspješne i postizati odlične rezultate ako se dovoljno potrude i ako se uključe aktivno u rješavanje problema u društvu u kojem žive.

 

I pokrivene žene i muslimanke mogu uspjeti i ne treba da gledaju na mahramu kao neku prepreku uspjehu. Treba da se bore, obrazuju i uključe se u društvo u mjeri u kojem je to moguće", kazala je ona za AA.

 

Mujesira je trenutno na studiju "Poslovnog terapeuta" na prestižnom švedskom Univerzitetu u Norrkopingu, a svoje srednje obrazovanje završila je u BiH i to Karađoz-begovu medresu u Mostaru. Široj javnosti i građanima Švedske postala je poznatija nakon izlaska na naslovnici švedskih novina Norrkoping tidning, a govorila je o temi ženstvenosti s osvrtom na nošenje hidžaba.

 

Šveđane fascinirala svojom iskrenom posvećenošću vjeriŠveđani su bili fascinirani požrtvovanošću, skormnošću i posvećenošću ove mlade Bosanke kada je švedskim novinarima kazala da je za nju "najveća ženstvenost podariti život drugoj osobi, svome životnom saputniku i svojoj djeci u budućnosti, te biti ponizna i strpljiva u životu".

 

Isto tako odgovorila je da, pod bilo kakvim okolnostima, za nju je mahrama svetinja i da skidanje mahrame nikada ne dolazi u obzir, što je, prema onome što se može vidjeti u švedskim medijima, fasciniralo stanovnike te evropske zemlje.

 

Mujesira za AA napominje da u Švedskoj nema diskriminacije prema pokrivenim muslimankama i da one uživaju sva prava kao i druge žene koje nisu pokrivene.

 

"Kao pokrivena žena u Švedskoj do sada nikada nisam primijetila nikakve ružne poglede od strane drugih u toj zemlji. Ulicom hodam normalno kao i svi drugi ljudi i nisam primjetila da neko obraća posebnu pažnju na mene samo zato što sam pokrivena i što nosim mahramu. Sva moja iskustva u Švedskoj su vrlo pozitivna", kazala je.

 

Uspjeh dolazi napornim radomSmatra da se sve žene u svijetu, pa tako i pokrivene žene, trebaju boriti na putu do uspjeha, jer, kako kaže, uspjeh se postiže samo napornim radom.

 

U gradu gdje živim, Norrkopingu, ima dosta pokrivenih muslimanki koje rade na različitim radnim mjestima. Ovdje se osobe najviše ocjenuju po svom uspjehu i radu. Smatram da i muslimanke mogu biti uspješne i da trebaju biti spremne da se bore sa svim mogućim nedaćama i problemima na putu ka uspjehu. Put prema uspjehu nije uvijek lagan, naprotiv često zna biti trnovit ali to nije razlog da odustanemo i da se predajemo", smatra ona.

 

Dodaje kako niko pa ni muslimani na Zapadu ne bi trebali svoj eventualni neuspjeh opravdati time da su muslimanima uskraćena neka prava jer, kako kaže, najlakše je predati se i pravdati kako čovjek nema prava jer je musliman, odnosno muslimanka.

 

Bosanci najbolje integrisani stranci u Švedskoj

 

Mujesira na kraju razgovora naglašava kako se na muslimane iz BiH u Švedskoj i drugim zemljama u Skandinaviji gleda vrlo pozitivno jer se se najbolje integrisali od svih imigranata dodajući kako većina radi i da vrlo koristi za švedsko društvo.

 

Činjenice govore da su se Bosanci jako dobro uklopili u švedsko društvo i da su među najuspješnijim grupama koje su došle u Švedsku. Bosanci su procentualno najveća grupa koja studira na fakultetima u Švedskoj. Mislim da je razlog ovom uspjehu to što smo mi kao narod snalažljivi, vrijedni i to što imamo dobre radne navike”, kaže ova uspješna mlada Bosanka za AA.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.