Trajat će 89 dana

Danas je prvi dan zime: Najduža noć i najkraći dan u godini

22.12.2015. 20:52 0

Danas je prvi dan zime, kada nastupa zimski solisticij, astronomska pojava u danu u kojem je najkraće razdoblje od izlaska do zalaska Sunca.

Danas, 22. decembra u pet sati i 48 minuta po lokalnom vremenu, u isto vrijeme kada je za stanovnike Zemljine sjeverne hemisfere počela zima, za stanovnike južne hemisfere nastupilo je ljeto.

Na dan zimskog solisticija Zemljin sjeverni je pol najudaljeniji od Sunca, a južni je najpriklonjeniji Suncu. Sunčeve zrake okomite su na južnu zamišljenu kružnicu, stoga je južna Zemljina polutka tog dana najviše obasjana i svim ljudima na toj je polutki dan najduži, a noć najkraća u godini. Sa druge strane, sjeverna će polutka tog dana imati najkraći dan i najdužu noć.

Zima će trajati 89 dana sve do 20. marta 2016, kada počinje proljeće. Zimu karakterizira hladno vrijeme, pojava mraza i snijega, a sudeći prema najavama meteorologa, predstojeća zima bit će izuzetno blaga i topla.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.