maglajinfo.com
magazin zanimljivosti 2727

Priču priča Ramiz Musaefendić, pripadnik CZ tokom rata

Kratka priča o teškoj sudbini Maglaja tokom rata

11.02.2014. 19:17 0

Blokada Maglaja, nastala nakon sukoba Armije BiH i HVO-a, donijela je neopisive teškoće svim građanima i jedinicama odbrane, a otežala ionako teško stanje u snadbijevanju hranom, vodom, lijekovima i materijalno-tehničkim sredstvima. Punih sedam mjeseci građani Maglaja su podnosili neprekidna granatiranja i snajperska gađanja sa sjevernih i južnih agresorskih položaja, nestašice životnih namirnica, gladovanja.

VIDEO

Ramiz Musaefendić, pripadnik Civilne Zaštite u Maglaju tokom ratnih godina ispričao je za tuzlanski portal akcijaonline.wox.com tešku priču o preživljavanju maglajlija i maglajki tokom rata, o snadbjevanju namirnicama koje su bile neophodne za preživljavanje tokom sedmomjesečne blokade. Blokada Maglaja, nastala nakon sukoba Armije BiH i HVO-a, donijela je neopisive teškoće svim građanima i jedinicama odbrane, a otežala ionako teško stanje u snadbijevanju hranom, vodom, lijekovima i materijalno-tehničkim sredstvima. Punih sedam mjeseci građani Maglaja su podnosili neprekidna granatiranja i snajperska gađanja sa sjevernih i južnih agresorskih položaja, nestašice životnih namirnica, gladovanja.

 

"Maglaj je u toku rata bio u okruženju i ovo je pravac Tešnju, Tešanj i Maglaj bili su jedna cjelina.Glavno snadbjevanje Maglaja, dakle hrana dolazila je putem paketa koje su ispuštali avioni, ovo brdo pa tamo do planinarskog doma je bilo mjesto za snadbjevanje. Civilna Zaštita je ovdje odradila svoj pos'o i sakupljala hranu za Maglaj, za građanstvo. Mislim da nije bilo toga, Maglaj bi teško mog'o i da se brani i opstane, tako da smo mi ovdje izlazili u vrijeme dogovora kada će padati ti paketi i boravili cijelu noć dok se ne pregleda, dok se ne pobere, dok se svaki grm ne pretrese", priča i pokazuje Ramiz u gore postavljenom video klipu.

 

"Ništa se nije nikada vidjelo samo smo po zvuku mogli čuti da dolazi, i to ne jedan, već više aviona, padalo je ovdje, po okolnim selima i na sam grad Maglaj. Dobijali smo brašno, rižu, šećer, deterdžente, ulje, ono što treba najosnovnije za jedno domaćinstvo", priča Musaefendić.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

rat
Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.