Martu bi dao usisivač za babine huke

Nastupile su čuvene babine huke.

11.03.2014. 10:16 0

Babine huke – počinju nakon Džemreta, i traju 'od po devete do po desete' hefte poslije Božića (10- 17. mart). Ovaj period odlikuje veoma nestabilno vrijeme, takoreći to je vrlo nestabilno vrijeme, vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

VIDEO

Za vrijeme Babinih huka, u jednom danu se više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno jakim vjetrom.

 

Babine huke su, priča se, dobile ime po nekoj babi (u jednoj verziji babi Marti – aluzija na mjesec mart). Babu je, po narodnoj priči, zavelo "lijepo vrijeme" u ovo doba godine, pa je potjerala u planinu kozu i sedam jarića, te im govorila tjerajući ih: "Hajd’ bez Božije pomoći! Dosad je bilo s njom, a sada može i bez nje!" (biva, sada nije toliko hladno da bi čovjeku trebala Božija pomoć). No, kad je stigla u planinu, naglo je zahladnilo, te su se i baba i koza i jarići smrznuli. E danas, cijeli dunjaluk trpi što je babi Marti jezik bio duži od pameti.

 

Babine huke – počinju nakon Džemreta, i traju "od po devete do po desete" hefte poslije Božića (10-17. mart).

 

A kad "udari" džemra?

 

Džemra, turska riječ koja označava talas, udari u toku hamsina tri puta. Hamsin je drugi period zime u trajanju od 50 dana od 31. januara do 21. marta.

 

Džemre je zračna struja koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće. Za džemre se kaže da "pada" (ili puca), vulgarno shvaćeno kao da pada iz neba. Po istočnjačkim kalendarima, a i po muslimanskim takvimima (vjerskim kalendarima), u nas prvo džemre pada u havu (zrak) 19. februara, drugo u vodu 26. februara, a treće u zemlju 5. marta.

 

Pod uticajem džemreta vraća se život, izbijaju pupoljci na drveću, procvjetava cvijeće poput ljubičice, lale, visibabe… No, nisu samo džemre karakteristične za tursko narodno vjerovanje o prirodnim procesima. Naime, u takvom izuzetno zanimljivom posmatranju prirodnih promjena mart obilježavaju i drugi datumi.

 

Naprimjer, 15. mart (kirlangićlarin) ili početak seobe ptica. Kad se ptice skupljaju pod strehu kažu da slijedi veliko padanje ili oluja. A s obzirom da je mart alaselamet, onda je sve moguće.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.