Džabića kuća u Jajcu

Ovo je nekada bila jedna od najvećih kuća u BiH

30.04.2014. 15:22 0

Džabića kuća nalazi se ispod sjeverozapadnog zida nacionalnog spomenika Tvrđave i uočljiva je na gotovo svim fotografijama i razglednicama grada Jajca

VIDEO

Iako ne postoje zvanični podaci o vremenu gradnje kuće, čiji je posljednji vlasnik bio Sulejman- beg Džabić, stručnjaci tvrde da je vjerovatno nastala na temeljima jedne od srednjovjekovnih kuća, baš kao i Kršlakova, Kurtalina i Kapetanovića kuća. Načinom gradnje, te vanjskim i unutrašnjim uredjenjem i ovako skoro urušena svjedoči o bogatstvu, ali i kulturi stanovanja svojih vlasnika. Nažalost, od nekada impozantne građevine ostale su samo ruševine, kaže Vernes Kajmo, koji je rođen u ovom graditeljskom biseru.

 

"Zbog dimenzija kuće, zbog arhitekture vanjske i unutrašnje - ova kuća, možemo reći, jedinstven je spomenik kulture u BiH", tvrdi Tvrtko Zrile, hroničar Jajca.

 

Nažalost, sudeći po svemu, Džabića kući, koja spada u red najvrednijih primjera bosanske arhitekture, koju karakterizira četvorovodni krov izrađen od drveta, te zidovi od sedre i kamena, prijeti urušavanje. O njenom postojanju, baš kao i o Musafirhani, nacionalnom spomeniku, te Mulalića kući, kojima nema ni traga, svjedočile bi stare razglednice. Takva sudbina prijeti i mnogim drugim objektima u gradu, koji bi na zaštićenu listu UNESCO-a.

 

"Da bi se spriječila dalja devastacija Jajca, trebaju velika sredstva, ali mi nemamo čak ni plan koje objekte moramo zaštititi da bi se sačuvao arhitektonski srednjovjekovni imidž Jajca", upozorava Zrile.

 

A trebali bi, kaže, jer Jajce i njegovi spomenici svjedoče o višestoljetnoj burnoj prošlosti i to je jedan od rijetkih srednjovjekovnih gradova u kojem se odvija život. Zbog toga bi gubitak još jednog od bisera, poput Džabića kuće, bio nenadoknadiv.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.