Renato Kristić

Snimci Počitelja koji ostavljaju bez daha

Počitelj | Zračni snimci | 2014

Snimci Počitelja koji ostavljaju bez daha

13.05.2014. 11:36 0

Snimci mladog autora Renata Kristića iz Kaknja koje on pravi pomoću multirotor letjelice zadivili su sve one koji su gledali njegove video uradke.

VIDEO

Nakon što smo podijelili snimke i nevjerovatno prizore iz Blagaja i Mostara ovoga puta Renato Kristić, mladi kreativac iz Kaknja nas je počastio snimcima starog grada Počitelja koji zaista ostavljaju bez daha. 

 

Ostale radove Renata Kristića možete pogledati na njegovom youtube kanalu.

 

O Počitelju

 

U dolini Neretve, glavno uporište u obrani od Turaka bilo je u Počitelju. Ovu tvrđavu je sagradio kralj Tvrtko godine 1383., i imala je stratešku ulogu u kontroliranju puta do mora dolinom rijeke Neretve.U srednjem vijeku Počitelj je bio administrativno-upravni centar župe Dubrava.

 

Kao najzapadnija tačka župe, imao je važan strateški značaj. Pretpostavlja se da je graditelj utvrđenog grada i osnivač prigradskog naselja bio bosanski kralj Stjepan Tvrtko I, 1383. godine. Kompleks utvrđenog grada - Počitelj, nastajao je sukcesivno od XVI do XVIII stoljeća. Očuvani kameni ostaci grada predstavljaju arhitektonsku fortifikacijsku cjelinu u čijem se razvoju mogu izdvojiti dvije etape: srednjovjekovna gradnja i gradnja u doba Otomanske imperije. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje 1444. godine, u poveljama kralja Alfonsa V i Fridriha III.

 

U periodu od 1463. do 1471. godine u Počitelju je smještena ugarska postava. 1471. godine, nakon kraće opsade, grad postaje dio Otomanske imperije, u čijem će sastavu ostati sve do 1878. godine. U periodu 1782. - 1879. godine bio je sjedište kadiluka, a u periodu 1713.-1835. godine sjedište Počiteljske kapetanije.

 

Danas, drevni gradić Počitelj, izgrađen ispod tvrđave, ima orijentalni izgled i kao takav je potpuno u funkciji turizma i kulturnih priredbi. Udaljen je svega 3 km od Čapljine.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.