Cigarete u 21. vijeku ubile više ljudi od oba svjetska rata

4.01.2014. 17:21 0

Poznato je da su ratovi i etnički sukobi u 20. vijeku u cijelom svijetu odnijeli veliki broj žrtava ali je manje poznati da je konzumiranje cigareta izazvalo veći broj ljudskih žrtava od svih ratova u prošlom stoljeću, piše The Guardian.

Iako je teško doći do preciznih podataka, dosadašnja istraživanja su pokazala da su ratovi i razne bolesti dva najveća uzročnika smrti u svijetu. Naime, britanski list The Guardian navodi kako su cigarete odnijele više života nego Prvi i Drugi svjetski rat zajedno. 


Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), cigarete su izazvale smrt 100 miliona osoba tokom 20 vijeka.S druge strane, istraživanja su pokazala da je u Prvom svjetskom ratu ubijeno između 8,5 i 16,5 miliona osoba uključujući civile i vojne žrtve rata. Također, istraživanja govore da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno između 40 i 72 miliona osoba.Britanski list navodi kako studije upozoravaju da bi sličan trend konzumiranja cigareta u svijetu u 21. vijeku mogao uzrokovati smrt jedne milijarde ljudi.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.