UPOZORENJE

Cvjetanje ambrozije na vrhuncu: Građani u BiH opet imaju jake alergijske reakcije

12.08.2014. 16:05 0

Zavodi za hitnu medicinsku pomoć u BiH od proljeća do kasne jeseni imaju povećan broj pacijenata sa simptomima alergija, a u avgustu je ambrozija dostigla vrhunac vegetacije, piše bh. novinska agencija Patria.

Teži oblici alergija pacijentima često utječu na svakodnevni život i posao. Kako je ranije kazala doktorica Nada Čivić, poznati pulmolog, pacijenti alergijske simptome ne smiju olako shvatiti, jer ukoliko se alergija na vrijeme ne liječi ona se produbljuje i javljaju se teži oblici.

 

Brojni su primjeri kada pacijent sa alergijom dobije astmu, upravo zbog zanemarivanja alergije.

 

Alergije se najčešće manifestuju u vidu rinitisa, upale sinusa, kihanja, suzenja i jakog svraba očiju te blagog peckanja u grlu. Čivić je naglasila da je neophodno zaštiti se općim mjerama kao što su nošenje šešira ili marama, sunčanih naočara, laganih košulja dugih rukava, redovno tuširanje nakon boravka u prirodi ili vani, provjetravanje prostorija.

 

Iako su najčešći alergeni polen drveća, trave i korova, alergijske reakcije česte su i na grinje, dlake mačke i druge životinje. Veliki broj ljudi, naročito djece ima reakcije i na neke prehrambene proizvode kao što su kikiriki, jaja, soja, kravlje mlijeko, plodovi mora.

 

Alergijski simptomi utječu i na različite organe kožu, disajne organe, probavni sistem, ali i na cijeli organizam. Koju god vrstu alergije imate, savjetuju stručnjaci, obratite se ljekaru koji će odrediti adekvatnu terapiju te će se time izbjeći pogoršanje općeg stanja.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.