maglajinfo.com
magazin zdravlje 3977

Doktor medicine

Dr. Nejra Hodžić: Benefiti đumbira u svakodnevnoj primjeni

21.07.2017. 18:10 0

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je tropska začinska biljka. Dostiže visinu od 100 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku, a rizom (gomolj) je mesnat, debeo i razgranat, od kojeg polazi korijenje, piše na početku teksta za portal Maglajinfo.com dr. Nejra Hodžić.

Unazad 3 hiljade godina uzgaja se u tropskoj Aziji, a danas je njegov glavni proizvodžač Indija. Stari Grci su toliko cijenili đumbir zbog dobrobiti za probavu da su ga dodavali hljebu, te je tako nastao prvi hljeb od đumbira “ginger bread”. Nota egzotičnosti i orijentalnosti izdvaja ga od dobro poznatih mediteranskih začina. Ima ugodan miris. dok je ukus oštar, jak i ljut.

Nutritivna vrijednost đumbira na 100 grama je 80 kcal. Makronutrijenti su zastupljeni u sljedećim količinama; ugljikohidrati 18g, proteini 1,8g i masti 0,8g, a bogat je i mikronutrijentima naročito kalijumom, bakrom, fosforom, magnezijumom, željezom, vitaminom B6 i vitaminom C.

U ljekovite svrhe koristi se korijen biljke i to kao svjež, osušen, u prahu i u obliku ulja. Za ublažavanje mučnine, vrtoglavice, nadutosti preporučuje se uzimanje preparata đumbira tri puta na dan ili svaka četiri sata ukoliko je potrebno. Uobičajena doza je 100 do 200 mg standardiziranog ekstrakta u obliku tableta ili kapsula, 1 do 2 grama svježeg đumbira u prahu ili kriška svježeg đumbira duga oko 1,25 cm.

Ljekovita svojstva đumbira potiču od njegovih bioaktivnih komponenti poznatih pod nazivom gingerol i shogaol. Najpoznatiji je kao lijek protiv mučnine, ali njegova svojstva pomažu kod mnogih stanja i bolesti, što je razlog da se đumbir uvrsti u svakodnevnu prehranu. Efikasan je i kod dole navedenih stanja. 

Ublažava "jutarnje mučninu" kod trudnica

Tri četvrtine trudnica pati od osjećaja mučnine i povraćanja, koja mogu kod nekih početi odmah po izostanku menstruacije, a najintenzivnije su između 7. i 10. nedjelje trudnoće, dok poslije 12.nedjelje tegobe postepeno nestaju. Smatra se da se u tom periodu organizam žene navikao na visoku koncentraciju beta HCG hormona, te da je to osnovni razlog prestanka mučnina. Termin "jutarnja mučnina" je u narodu uvriježen, iako nije opravdan. Mnoge trudnice povraćaju u popodnevnim ili večernjim satima, dok u jutarnjim satima nemaju tegobe.

Đumbir je prirodni lijek u stanjima mučnine i povraćanja kod trudnica. Smije se primjenivati od prvog mjeseca trudnoće u dozi od 1 grama, bilo da ga se koristi kao svjež, u čaju ili u obliku standardiziranih tableta koje su dostupne i na našem tržištu. 33 klinička ispitivanja u koja su bila uključene trudnice pokazale su efikasnost 1 grama đumbira dnevno, bez štetnih efekata u odnosu na placebo i na ishod trudnoće. Đumbir se može koristiti više dana zaredom, nakon čega bi trebalo napraviti pauzu od 3-5 dana, a potom po potrebi nastaviti primjenu.

Đumbir smanjuje bol u skeletnim mišićima nakon fizičke aktivnosti

Naime, dnevna konzumacija đumbira u iznosu od 2 grama rezultira umjerenim do velikim smanjenjem bolova u mišićima nakon fizičke aktivnosti. U istoj studiji koja je rađena na 40 volontera takođe je dokazano da je efekat sirovog i termički obrađenog đumbira identičan. Smatra da se da ovaj učinak potiče od protuupalnog dejstva đumbira. Preporučuje se svakodnevna primjena sportašima kako bi smanjili bolnost i umor nakon iscrpnih treninga.

Pomaže u smanjivanju menstrualnih bolova

Studija je rađena na 150 studentica starosne dobi iznad 18 godina, iz domova dva medicinska univerziteta, koje pate od primarne dismenoreje. Podijeljene se u tri grupe, jedna grupa je uzimala 250 mg đumbira u prahu u obliku kapsula četiri puta dnevno, 3 dana od početka menstrualnog krvarenja, dok su ostale dvije grupe uzimale mefenaminsku kiselinu u dozi od 250 mg ili ibuprofen u dozi od 400 mg po istom protokolu. Na kraju tretmana smanjena je dismenoreja, bez razlike u zadovoljstvu tretmana i smanjenja boli u sve tri grupe studentica. Tokom studije nuspojave nisu evidentirane, što govori o sigurnosti primjene preparata đumbira.

Đumbir pokazuje protuupalni efekat kod osteoartitisa

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa obilježenim degenerativnim promjenama na zglobovima.U kontrolisanoj studiji na 247 ispitanika koji boluju od osteoartritisa koljena dokazano je znantno smanjenje boli i manju potrebu za korištenjem analgetika. Osim sistemskog, đumbir ima i lokalno dejstvo. Obloge od đumbira povećavaju pokretljivost i funkcionalnost pacijenata sa osteroatritisom, reducirajući bolnost zglobova.

Olakšava simptome prehlade i gripe

Ovaj učinak temelji se na njegovom protuupalnom dejstvu koji bi mogao biti koristan za opuštanje malih dišnih puteva kod bronhitisa i gripe. Prijedlog je popiti četiri šoljice čaja od đumbira na dan, kako bi ublažili simptome prehlade.

Ublažava hronične probavne smetnje

Gastropareza je otežano pražnjenje želučanog sadržaja u početni dio tankog crijeva (duodenum) usljed smanjenog motiliteta želuca. Simptomi varijaju, ali najčešći su povraćanje, nadustost, epigastrična bol, distenzija abdomena i rani osjećaj sitosti. Uzrok je najčešće nepoznat, a nastaje i usljed oštećenja n.vagusa, kod osoba oboljelih od dijabetesa, nakon operacija, a česta je pojava kod osoba oboljelih od Multiple skleroze i Parkinosove bolesti. Savjeti za prehranu kod gastropareze su uzimati manje obilne, a češće obroke, dobro prožvakati hranu, ne uzimati krutu i jako masnu hranu i ne pretjerivati sa unosom vlakana.Korisno je prošetati nakon obroka ili barem ostati u uspravnom položaju sat vremena nakon jela. Đumbir stimulira pražnjenje crijeva i antralne kontrakcije u osoba koje pate od dispeptičnih tegoba. Doza od 1,2 grama đumbira u prahu, uzetog prije obroka, kod zdravih ljudi ubrzaće pražnjenje crijeva za čak 50%.

Đumbir snižava nivo šećera u krvi

Istraživanja vezana za antidijabetski efekat đumbira su relativno mlada, ali obećavajuća. Studija je sprovedena 2015. godine na 41 ispitaniku koji boluju od dijabetesa tipa 2, u trajanju od 12 sedmica. Pacijenti su dnevno uzimali 2 grama đumbira u prahu. Rezultati su bili sljedeći; nivo glikemije je snižen za 12%, a HbA1C za 10%. Đumbir pokazuje svoje antidijabetske efekte povećanjem inzulinske rezistencije, zaštitom beta ćelija pankreasa, smanjuje nakupljanje masti i smanjuje oksodativni stres. Zahvaljujući tome, ima zaštitne efekte na neke od komplikacija dijabetesa, naročito katarakte i dijabetičke nefropatije djelujući kao antioksidans.

Dr. Nejra Hodžić rođena je u Zvorniku 1988. godine. Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli završila je 2013. godine kao redovan student šestogodišnjeg studija gdje je stekla zvanje doktora medicine. Trenutno je zaposlena kao doktor opće prakse u Domu zdravlja Maglaj sa radnim iskustvom od tri i po godine, te obavlja poslove ljekara u porodičnoj medicini, u službi hitne medicinske pomoći i ljekara mrtvozornika. Pohađa magistarski studij iz oblasti Nutricionizma na Univerzitetu u Tuzli. Član je Udruženja za nutricionizam i dijetetiku BiH. Učesnik je mnogobrojnih edukacija i seminara iz oblasti porodične medicine. Na trećem kongresu farmaceuta TK-a objavila je rad na temu "Depresivne tegobe žena oboljelih od DM tipa 2 na peroralnim hipoglikemicima", te je koautor još nekoliko radova na značajnim kongresima.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.