N. Dedukić/Maglajinfo.com
magazin zdravlje 1627

Savjeti mr.sci.dr. Edina Begića

Edin Begić: Moramo se pridržavati uputa ljekara, epidemiologa, naučnika i osoba koje se bave javnim zdravstvom

31.03.2020. 22:51 0

Jedino što svi moramo učiniti je da se pridržavamo uputa ljekara, epidemiologa, naučnika i osoba koje se bave javnim zdravstvom i to bezuvjetno, kazao je u razgovoru za portal Maglajinfo.com mr.sci.dr. Edin Begić komentarišući aktuelnu situaciju u vezi s novim koronavirusom (COVID-19).

- Infekcija koronavirusom je paralizovala cijeli svijet. Porodica koronavirusa, kojoj pripada ovaj virus je poznata naučnoj zajednici, ali predstavnik koji se pojavio krajem 2019. godine je apsolutna nepoznanica, sa velikim brojem upitnika. Vakcine nema, period inkubacije i dalje nejasan, kompletna klinička slika neistražena, razvijeni testovi pružaju prostor za pojavu lažno negativnih rezultata, a sami terapeutski modalitet nejasan, neistražen, te ga praktično i nema - kaže na početku razgovora mr.sci.dr. Edin Begić.

On naglašava kako se pojavljuje veliki broj supstanci koje bi navodno mogle biti učinkovite, ali sve do sada nema kvalitetno sprovedene kliničke studije koja bi bilo koji tretman stavila u prvi plan te ukazala na njegov benefit. Mnogobrojni članci ukazuju na benefit pojedinih prirodnih supstanci, ali također je nephodno znati da nijedan vid alternativne medicine (čaj, voće ili slično) nije pokazao benefit. Teorije zavjere, nikakvo svoje uporište nemaju, s obzirom da je poznata struktura virusa i da je riječ je o “prirodnom” virusu. 

- Jedino što svi moramo učiniti je da se pridržavamo uputa ljekara, epidemiologa, naučnika i osoba koje se bave javnim zdravstvom. Bezuvjetno. Potrebno je postojanje kulture življenja svakog pojedinca, uzajamne pomoći i susretljivosti, te velike doze suosjećanja za oboljele, a ne njihovo stigmatiziranje, i podilaženje medijskoj histeriji. Neophodno je poštovati mjere izolacije. Poređenje sa nekim izolovanim primjerom ili izolovanim sistemom koji nije uveo mjere izolacije je besmisleno i nesvrsishodno - priča Begić te podsjeća da je u našem okruženju veliki broj osoba iznad 60 godina starosti. 

- U našem okruženju je populacija iznad 60 godina starosti, te svako sebično ili neozbiljno ponašanje njih direktno ugrožava. S obzirom na sve nepoznanice i kliničku sliku koju ne može niko na svijetu jasno prepoznati, nema prostora za ignorisanje bilo kakve preporuke koja dođe od osoba zaduženih za to - govori Begiće te savjetuje osobama koje uzimaju hroničnu terapiju da ne smiju na svoju ruku eksperimentisati sa bilo kojom dodatnom terapijom, jer se ne zna njihovo djelovanje, makar to bilo i prekomjerno uzimanje dodataka prehrani, na pojavu eventualne infekcije koronavirusom.

- Svako ponašanje koje iskače iz preporučenog dovodi u opasnost samog pojedinca, ali i njegovu okolinu. Budimo pametni - zaključio je na kraju. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.