Veoma loša jutarnja navika koja će vam uništiti zdravlje

Ne preskačite doručak

5.02.2014. 13:55 0

Mlade osobe koje preskaču ili jedu skroman doručak imaju čak 68 posto veće šanse da kao odrasli pate od metaboličkog sindroma, što je zajednički naziv za dijabetes, visok krvni tlak i pretilost.

Jedenje lošeg ili nikakvog doručka u tinejdžerskim danima može znatno utjecati na zdravlje i 30 godina kasnije.

 

Švedski naučnici otkrili su da osobe koje jedu slab doručak tokom adolescencije pokazuju više znakova metaboličkog sindoma 27 godina kasnije, u usporedbi s onima koji su jeli sadržajniji doručak.

 

Metabolički sindrom je medicinski termin za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i pretilosti te može uzrokovati povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

 

Studenti na Univrzitetu Umee, 1981. godine su ispunjavali upitnik o tome što jedu za doručak. Nakon 27 godina, 2008. godine, učesnici su prošli ljekarski pregled. Naučnici su specifično tražili znakove metaboličkog sindroma i povezanih bolesti.

 

Istraživanje je pokazalo da su oni, koji su kao mladi odbijali jesti doručak ili su ujutro jeli vrlo skromno, nakon 27 godina imali čak 68 posto veću vjerovatnoću patiti od metaboličkog sindroma.

 

Naučnici su na početku studije također u obzir uzeli i niz socioekonomskih faktora i životnih navika adolescenata, te su zaključili da je doručak bio najsnažniji indikator rizika.

Šta je metabolički sindrom?


Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti.
Osoba koja pati od njega pod većim je rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih stanja povezanih s krvnim žilama.
Svako navedeno stanje pojedinačno potencijalno može oštetiti krvne žile kod oboljelog, dok je kombinacija sva tri stanja posebno opasna.

 

 

Istraživanje podupire prethodna otkrića Univerziteta Tel Aviv da unošenje više kalorija u jutarnjim satima, nego kasnije tijekom dana, smanjuje rizik od dijabetesa i pretilosti.

 

Obilniji doručak također pomaže kod mršavljenja. Na kraju izraelske studije, oni koji su jeli obilniji doručak te manji ručak i večeru, u prosjeku su izgubili 8,5 kilograma. Oni koji su najviše kalorija unijeli na kraju dana izgubili su samo 3,5 kilograma.

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.