Azra Magazin
magazin zdravlje 2860

Savjetodavna facebook grupa

Klub trudnica i mladih mama: U misiji pomaganja trudnicama i mamama

22.08.2016. 22:09 0

"Ona velika i lijepa strana cijele priče o našoj facebook grupi, Udruženju trudnica i mama i svim planovima koje ćemo dio po dio realizovati jeste snažna poruka svakoj ženi - da niti jedna od nas nije usamljena u svom problemu i ne smije biti."

Psihologinje i mlade majke Aida Džaferović i Belma Šoljanin odlučile su pokrenuti besplatnu psihološku pomoć trudnicama i majkama putem Facebook grupe Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva. Cilj je pomoći ovoj kategoriji žena da lakše savladaju sve prepreke, pronađu potrebne odgovore i savjete, te olakšaju sebi ovaj period.

 

Od kada se poznajete i od kada datira vaše prijateljstvo?

Aida: Upoznale smo se u prijemnoj ambulanti na Gak-u (Klinika za ginekologiju i porodiljstvo op.a). Istovremeno primljene. Naše djevojčice rođene su isti dan, djelile smo i sobu na intenzivnoj. Tako je počela naša priča i naše priljateljstvo.

Belma: Kolegica Aida i ja upoznale smo se januara 2013.godine, na jednoj od najvažnijih misija života. U porodilištu.


Kada ste došle na ideju da pokrenete grupu, šta vas je potaklo i šta ste očekivale na samom početku?

Belma: Početkom 2015.godine došle smo na ideju da zajedničkim snagama pokusamo nešto pokrenuti, kroz razgovor smo stigle do populacije žena kojoj bi naša podrška bila značajna, jer smo i same prošle i prolazimo kroz razne izazove koje majčinstvo sa sobom nosi.

Aida: Kroz naše razgovore postale smo svjesnije da smo prolazile kroz iste ili slične probleme u vrijeme trudnoće i prvih dana poroda, postavljale smo ista pitanja, imale smo slična negodovanja, strahove... Potaknute vlastitim „neiskustvom“ koje smo osvjestile odlučile smo pokrenuti fb grupu u kojoj ćemo dati mjesto ženi-trudnici-majki da iskaže svoje strahove, dileme, da stekne uvid da i druge žene prolaze kroz slične stvari, bez obzira i na godine i na nivo obrazovanja. Trudnoća je drugo stanje i kao takva nosi druge potrebe. To je period kada je žena jako osjetljiva i sigurno joj treba podrška i razumijevanje.
Kada smo pokrenule grupu imale smo neke planove-viziju, al moram reći da smo jako brzo stekle veliki broj članica. Tako da su sa grupom rasle i naše ideje.

 

Broj članica je počeo rasti velikom brzinom. Šta je presudilo da mame i trudnice počnu vjerovati u ono što radite? Kada ste shvatile da je grupa naišla na veliki odjek?

Belma: Istina je da je broj članica brzo rastao i taj trend se nastavio. Vjerujem da su žene napokon našle mnoge odgovore na svoja pitanja, ali i “mjesto” gdje se mogu edukovati svakodnevno. Trenutno naša fb grupa broji skoro 16000 žena.

Aida: Mislim da se priča, pored medijske pažnje koju smo zaista imale, nevjerovatno širila od članice do članice, metodom od usta do usta. Žene su prepoznale snagu tima, zajedničkog djelovanja, dijeljenja informacija, dobijanja informacija u rekordnom vremenu. Razmjena iskustava, ideja, informacija, ponekad neka šala ali i akcija učinilo je da naša grupa postane svaki dan mjesto okupljanja žena.

 

Koliko ste u početku primale poruka i pitanja, a koja je to brojka sada?

Belma: Brojna su pitanja koja svakodnevno stignu do nas. Važno je da ni jedna žena kojoj je pomoć potrebna ne ostane bez iste. A tačnu brojku zaista ne bih znala. To je posao od 18tak sati pristutnosti svakodnevno.

Aida: Ne vodimo tu evidenciju, jer bi nam oduzimalo i ono vrijeme koje nemamo. Činjenica je da su žene sve opuštenije i da nam se sve lakše i više javljaju, da bez problema dijele sa nama svoju intimu, jer su sigurne u našu diskretnost, očekuju našu i profesionalnu ali i majčinsku pomoć. Svaki dan se objavi javno preko 50 pitanja, a toliko, ako ne i više ih ima i u našim privatnim inboxima.

 

O kojim sve temama pričaju dame u grupi i koje su to tri stvari oko kojih se najviše polemiše?

Belma: Razni su sadržaji koje u grupi žene mogu naći - od pitanja vezanih za trudnoću, razmjene iskustava, pitanja iz perioda poroda i same pripreme za isti… Trudimo se svakodnevno raditi na jačanju mentalnog zdravlja naših članica. Zdrava trudnica i zdrava majka veliko su blago svakog drustva.

 

Koliko dnevno izdvajate vremena za grupu i kako raspoređujete posao?

Belma: Trudimo se uz svakodnevne obaveze supruga i majki biti prisutne maksimalno. Bez vikenda, bez definisane satnice, jer “poziv u pomoć” može stići u bilo koje doba. Nekad je zaista jako teško, ali je cilj i osjećaj da se može pružiti podrška ono sto daje motiv.

Aida: Posao ne raspoređujemo, tu smo kad god imamo mrežu. Tu smo i praznicima, i kad smo na moru i kad smo na izletu...grupa je postala dio nas.

 

Koje teme su prioritet i šta je ono što se postavlja odmah?

Belma: Dale smo slobodu članicama da ako je nesto hitno to i naznače, pa hitnost u najvećem broju poruka odredjuju same žene. Ne postoje manje važna pitanja, jer mi ne možemo znati sa čim se neka od nas nosi i koliko je takav problem može omesti u funkcionisanju.

Aida: Dale smo ženama mogućnost da naznače ako ima je pitanje hitno. Svaki problem je bitan i mi se trudimo objavljivati ih odmah ili redom, ako je nešto označeno kao hitno to ide prekoreda, ostalo ne.

 

Surađujete i sa stručnjacima iz oblasti ginekologije i pedijatrije. Ko vam je do sada pomagao savjetima i da li imate u planu još neke zanimljive aktivnosti i novitete kada je riječ o grupi?

Belma: Cijeli projekat Savjetovališta trudnica i mama, kao zvaničan projekat našeg Udruženja trudnica i mama spreman je i čeka da ugleda svjetolost dana. U planu je cijelu ovu “pricč” o savjetovalištu koje je za sada online savjetovalište prenijeti na realniju dimenziju u prostoriju Udruženja, kako bi i žene koje nisu korisnice društvenih mreža mogle da se obrate za podršku. Sarađujemo i sa pedijatrima, i sa ginekolozima, sa savjetnicama za dojenje, patronažnim sestrama, advokaticama, soc.radnicama i td. Vjerujem da su žene svih struka uključene u rad grupe i voljne dati svoj doprinos za boljitak svih nas.


Aida: U saradnji sa prijateljskim udruženjima organizovale smo nekoliko predavanja iz oblasti pružanja prve pomoći i edukacije iz oblasti njege zuba djece. U našoj grupi pored nas dvije psihologinje, jako je puno naših prijateljica koje se uključuju sa svojim svajetima iz oblasti kojima vladaju, a takođe mnogo članica nam se javilo i iskazalo želju da i same daju doprinos svojim stručnim znanjem.

 

Obzirom da je grupa izuzetno korisna trudnicama i mladim mamama i da odgovarate na veliki broj poruka i pokušavate riješiti svaki problem koje članice imaju, u planu imate pokrenuti udruženje i ovu priču dovesti na jedan viši nivo. Šta Vam je za to potrebno?

Belma: Udruženje trudnica i mama zvanično je registovano novembra mjeseca 2015.godine na nivou BiH. U fazi smo adaptacije zvanične prostorije Udruženja koja će biti mjesto kako za edukacije i konsultacije, tako i za rješavanje brojnih problema sa kojim se ova populacija žena suočava, a vjerujem da se sistematično i pravovremenom saradnjom sa institucijama i organizacijama mogu rjesiti.

Nadamo se da će ova velika, snažna priča podrške kategoriji žena koje su zaista u nezavidnom položaju biti u nekom momentu rješavana i na kantonalnom nivou. Svaka podrška nam je dobrodošla, jer smo i same dvije nezaposlene psihologinje, a nećemo odustati od misije pomaganja.

Aida: Udruženje trudnica i mama je registrovano u novembru 2015.g. Uspostavile smo saradnju sa opštinom Novi Grad od koje smo dobile opštinski poslovni prostor na korištenje po povoljnijim uvjetima. Trenutno smo u fazi opremanja tog prostora. Zvanični rad Udruženja diktiraju finansije. Obzirom da Udruženje funkcioniše na bazi simboličnih članarina koje nisu dovoljne da bi se prostor stavio u funkciju pokušavamo naći donatora čijim će se sredstvima osposobiti tzv. Savjetovalište za trudnice i mlade mame. Smatramo da bi za društvo bilo jako značajno da ovakvo Udruženje zaživi, u vrijeme kada je sve manja stopa nataliteta, u vrijeme kada sve češće čujemo priču o postpartalnoj depresiji sa nesretnim ishodom, u vrijeme kada sve više parova imaju problem sa začećem... Koncept našeg Udruženja, našeg Savjetovališta je dati pravovaljanu informaciju, dati podršku, povezati ljude sa istim ili sličnim problemom, podijeliti korisne priče.. Savjetovalište koje štedi vrijeme trudnici-porodilji, savjetovalište kao izvor informacija kako od stručnih lica tako i od majki koje na datu temu imaju iskustvo koje je od neprocjenjivog značaja.


Belma: Ona velika i lijepa strana cijele priče o našoj fb grupi, Udruženju trudnica i mama i svim planovima koje ćemo dio po dio realizovati jeste snažna poruka svakoj ženi - da niti jedna od nas nije usamljena u svom problemu i ne smije biti. Da neke lekcije naučimo na teži način, ali da ne mora svaka od nas ići tim putem, već dijelimo iskustva i saznanja, ne bi li koji stepenik na tom putu preskočile i olakšale jedne drugima.
Majčinstvo je i najteži ali i najljepši poziv. Momenta kad žena sazna da će postati majka, njen život nikada vise neće biti isti. Snaga i ljubav i osjećaj da imate uz sebe biće koje vas treba, ne može se riječima opisati.

 

(AZRA MAGAZIN)

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.