maglajinfo.com
magazin zdravlje 1147

Spriječite trovanje hranom u ljetnim mjesecima, primjenite pravilo ''četiri O''

29.07.2017. 18:54 0

Ljeto i visoke temperature zahtijevaju dodatnu pažnju o hrani koju jedemo, jer je upravo u ovom periodu godine povećan rizik od trovanja hranom.

Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, na i u hrani. Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode.

Svaka bakterija ima optimalnu, minimalnu i maksimalnu temperaturu pri kojoj se razvija, a u tome joj pomažu toplina, vlaga i hrana bogata proteinima i vodom. Zato su visoko rizične namirnice meso, jaja, riba, mlijeko i proizvodi od njih.

Bakterije i pored toga rastu pri svim temperaturama. Ipak, značajna većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između 5 i 60 stepeni Celzijusa, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od 5 stepeni.

Svakog ljeta veliki broj građana obraća se ljekaru zbog problema uzrokovanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica prijavljeno 70 slučajeva oboljenja ljudi koja se mogu povezati sa hranom, a ovaj broj slučajeva ne odudara od broja slučajeva prijavljenih prethodnih godina.

Zbog toga je potrebno povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo ''četiri O'' (Operi, Ohladi, Obradi, Odvoji).

Primjenom pravila “četiri O” uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje, te bi ovo pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati.

Ovo pravilo podrazumjeva sljedeće:

  • Sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju potrebno je oprati. Oprati treba i ruke te pribor koji se koristi za jelo ili pripremu namirnice.
  • Namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5 ͦ C.
  • Namirnice pogotovo one poput mesa, mesa peradi i slični proizvoda potrebno je termički obraditi (kuhanje, pečenje, prženje), jer na temperaturama višim od 60 ͦ C većina bakterija se uništava.
  • Namirnice različitog higijenskog statusa treba držati odvojene (npr. svježe meso treba pakovati i držati odvojeno od gotovog jela ili svježeg povrća).

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.