Rizik postoji i u svakodnevnim bezazlenim navikama

Svakodnevne zdravstvene greške

3.02.2014. 09:36 0

Osim konzumiranja cigareta, kao nezdrave navike,postoje i još navika koje nepovoljno utiču na ljudski ogranizam. Tako da od nošenja teških torbi do vožnje u automobilu sa spuštenim prozorima - često niste ni svjesni koje su sve svakodnevne navike opasne za zdravlje.

1. Vožnja automobila sa otvorenim prozorima

 

Iako to može biti prilično primamljujuće, nije baš preporučljivo na velikim saobraćajnicama jer se tako izlažemo štetnim tvarima iz okoline, čak šta više tako pokupimo čak 45 posto zagađenja koje bi inače pokupili tokom 24 sata. Umjesto vožnje spuštenih prozora, automobil prozračite prije kretanja.

 

2. Nošenje teških torbi

 

Pripadnice ženskog spola poznate su po tome da nose torbe u kojima 'nema što nema'. Trebate li stvarno sve te stvari? Nošenje preteške torbe ostavit će traga na vašem zdravlju, uzrokovati grčeve, degeneraciju diska, probleme s vratom, artritis i loše držanje.

 

3. Predugo vježbanje

 

Mislite da ćete imati više koristi ako što duže budete na spravama. Međutim, to može biti kontraproduktivno. Pretjerano vježbanje može dovesti do abnormalnih hormonalnih promjena (koje mogu potaknuti debljanje), oslabiti imunološki sustav, oštetiti mišiće, ostaviti povrede na koljenima i leđima. Važno je vježbati, ali nemojte pretjerivati.

 

4. Nedovoljno spavanje

 

Za sve što trebamo napraviti dan se čini prekratak, pa često štedimo upravo na snu. Međutim, ne samo da će nas nedovoljno sna poružniti, nego može ostaviti ozbiljne zdravstvene posljedice i povećati rizike od srčanog i moždanog udara. Odredite vrijeme za odlazak u krevet i držite ga se, odspavajte barem 7 sati.

 

5. Neredovna kontrola tjelesne težine

 

Ako ne vidimo da smo se udebljali, onda se to nije ni dogodilo, je li tako? Svakome težina prirodno varira i ne treba paničariti ako ste prekoračili koji kilogram, ali ako ste dobili više od pet kilograma vrijeme je za akciju. Redovno provjeravanje težine važno je kako biste reagirali na vrijeme - nekoliko kilograma viška puno je lakše skinuti nego nakupljenih deset.

 

6. Pretjerana briga

 

Brinemo zbog sastanka, jesmo li izbacili smeće, jesmo li nahranili mačku, hoćemo li stići po djecu - i to nas u jednom trenutku može dotući. Stres može biti poticajan, ali previše stresa nije dobro za zdravlje. Beskrajne brige vode do stresa koji izaziva glavobolje, visok krvni pritisak, mučnine, bolove u prsima i probleme sa spavanjem. Kada počnete paničariti zbog previše brige, zapitajte se nekoliko stvari i budite iskreni. Hoćete li i za par sedmica brinuti o tome? Može li taj problem biti jednostavno riješen? Ako ga se ne možete riješiti, uhvatite se u koštac s njim. Ako naučite kontrolirati stres, bit ćete na putu ljepšem, zdravijem životu.

 

7. Prestanak uzimanja lijeka prije kraja terapije

 

Čim se počnemo osjećati bolje prestanemo piti lijek, i onda se odjednom počnemo osjećati još gore. Ovisno o lijeku koji pijete, prestanak uzimanja lijeka može imati razne posljedice po zdravlje, od blagih do ozbiljnih. Nagli prestanak uzimanja lijeka može izazvati glavobolje, vratiti bolest ili izazvati napadaje. Zato, lijek uzimajte sve dok vam ljekar ne kaže da možete prestati.

 

8. Nekorištenje konca za zube

 

Kada je oralna higijena u pitanju, zubni konac je ključna komponenta, ali i korak koji mnogi preskaču jer ne osjećaju direktno njegova povoljna dejstva. Potrebno je stvoriti tu naviku, jer ako bakterije pronađu put do krvotoka možete dobiti hroničnu upalu i povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara, raka i prijevremenog rođenja djeteta u trudnoći. Kozmetička komponenta još je jedan očiti razlog.

 

9. Preskakanje doručka

 

Preskakanje doručka je kao vožnja automobila s niskim spremnikom goriva - u početku će se biti u redu, ali ćete s vremenom usporiti i stati. Ne samo da ćete imati manje energije, nego je preskakanje doručka povezano s većim rizikom od dijabetesa te može dovesti do pretilosti jer tijelo pohranjuje više masnoće. Jedite doručak kako biste bili sretniji, funkcionalniji i više od svega, zdravi.

 

10. Konzumiranje tople vode iz česme

 

Naučnici upozoravaju da topla voda iz česme može dovesti do trovanja. Iz koroziranih vodovodnih cijevi u vodu može ući olovo, a pijenje velike količine može biti opasno po zdravlje, posebno za djecu. Iako naučnici ističu da su rizici trovanja olovom mali, preporučuje se da vodu uvijek pijete iz hladne cijevi.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.