Trener plivanja Avdić upozorava

Upozorenje za kupače: Ne ulazite u vodu prije nego se istuširate ili pokvasite oko srca

2.08.2015. 15:44 0

Trener plivanja Evelin Avdić iz Plivačkog kluba „Sporttime“ upozorio je da se plivači prije ulaska u jezero, rijeku, more ili bazen obavezno istuširaju, ili da se barem pokvase oko srca.

Avdić je u izjavi za novinsku agenciju Patria rekao kako je kako je uzrok utapanja u 99 % slučajev stres koji tijelo doživi nakon što hupač zagrijan uđe u vodu, a tek mali procenat utapanja odnosi se na lošu plivačku sposobnost.

- Statistike kažu da se utapanja najčešće dešavaju u najtoplijem dijelu dana. Tijelo je tada zagrijano, pa ako samo skočimo u vodu, organizam može doživjeti šok. Odnosno, dolazi do grčenja mišića ili zastoja srca. Tada nastupa utapanje i kod iskusnih plivača, rekao je Avdić, dodajući da oni koji ne znaju plivati nikada i ne idu toliko duboko gdje bi se mogli utopiti zbog dubine vode.

Na Boračkom jezero kod Konjica danas se utopio 23-godišnji mladić. Prijatelji kažu da je samo nestao pod vodom, a dok su ga izvukli već je bilo kasno, prenosi NAP.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.