Zeleno busenje

Maglaj u ‘Busenju’

31.08.2013. 01:43 0

Najveći od najvećih, Edhem Mulabdić u prvom bošnjačkom romanu je napisao: “Dobar se dan s večera vidi, a s jutra još bolje. Sunašce ogranulo, hladan još jutarnji zrak ugodno te mili. Ulice čiste, tek po gdje ko zurnim korakom promakne za poslom ili hitra kolica zvrknu, a tutanj i neka zvonka jeka otprati ih iz debelih zidina tvrdih i visokih zgrada. Dućani se otvorili, trgovci iznose robu i vješaju il’ redaju da mušteriji što lakše oko zapne, a oni drugi opet načičkali svoje ćefenke sočnim voćem i svježim zelenjem, gdje će sad mušterija po volji da probira. Pa to sve po vrhu začinja ona neka jutarnja svježina, a poslena svjetina tek se zapregla i zasukala, da se s rana okrene, jer je vrijeme dragocjeno, a i posao istom cvate kad se tako s draga srca prihvati. Veselost neka i živahnost, pa te sjeća i opominje da je to opet nastao jedan od onih dana kakvi promiču jedan za drugim, kao oni sitni talasi riječice, što žubori eto tuda iza dućana i magaza.”

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.

@maglajinfo.com

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, u pratnji članova Kancelarije za odbrambenu saradnju pri ambasadi SAD-a u našoj… https://t.co/ZkSxUwdf9A

@maglajinfo.com06.11. - 08:34h