Webometrics: Najbolje i najgore rangirani univerziteti u svijetu i BiH

20.02.2014. 13:52 0

Na svojoj web stranici (webometrics.info) objavili su koji su to najbolje rangirani univerziteti u svijetu. Prvih devet najboljih univerziteta nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema pisanju portala novovrijeme.ba rangiranje univerziteta, kao globalni fenomen, postaje sve značajnija komponenta u strateškom razvoju visokog obrazovanja u većini zemalja u svijetu i zasigurno će uskoro postati glavni kriterij vrednovanja univerziteta kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou.

 

Danas najčešće spominjane metode rangiranja su “Berlin principle” , “Shanghai ranking”, i “Webometrics”.

 


Webometrics rangiranje svjetskih univerziteta je inicijativa Cybermetrics laboratorije, istraživačke grupe koja je dio CSIC-a (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), najvećeg istraživačkog tijela u Španiji. CSIC djeluje u okviru Ministarstva obrazovanja Španije. U ovoj zemlji imaju čak 126 istraživačkih centara i instituta.

 


Na svojoj web stranici (webometrics.info) objavili su koji su to najbolje rangirani univerzitetu u svijetu. Prvih devet najboljih univerziteta nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama:

 

  1. Harvard University (SAD)
  2. Massachusetts Institute of Technology (SAD)
  3. Stanford University (SAD)
  4. Cornell University (SAD)
  5. Columbia University New York (SAD)
  6. University of California Berkeley (SAD)
  7. University of Pennsylvania (SAD)
  8. University of California Los Angeles UCLA (SAD)
  9. University of California San Francisco (SAD)
  10. University of Cambridge (Velika Britanija)

 

Gdje je Bosna i Hercegovina?


Najbolje rangirani univerzitet iz Bosne i Hercegovine je državni Univerzitet u Sarajevu koji se trenutno nalazi na 1928 mjestu.

Iza Univerziteta u Sarajevu slijede:Pet najgorih univerziteta u svijetu?


Prema rang listi Webometricsa pet najgorih univerziteta su:

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.