D. Đuhera/maglajinfo.com
sport košarka 8299

Trener KK Maglaj

Damir Bašić: Svi ste pozvani u sportsku dvoranu, dođite i podržite male košarkaše

24.08.2016. 21:24 0

Pred nama je 2. Međunarodni košarkaški turnir, događaj vikenda u našem gradu, čiji domaćin jest upravo KK Maglaj. Veliki je trud uložen u samu organizaciju turnira, očekuje se veliko zadovoljstvo gostiju, zatim podrška sugrađana, ali i uspješan rezultat naših najmlađih igrača. Međunarodni košarkaški turnir je događaj naših najmlađih genijalaca, događaj vikenda, događaj grada. Budimo dio mladih, dio vikenda i dio ovog grada. Podržimo naše košarkaške zvijezde.

Damir Bašić je rođen 4. novembra 1984. godine u Doboju. Osnovnu i srednju školu završava u Maglaju, a uz redovne košarkaške aktivnosti i studij do zvanja dipl. sportskog menadžera. Nekadašnji je igrač maglajskog košarkaškog kluba, a sada već dugogodišnji trener članovima KK Maglaj. Stalno je nastanjen u našem gradu i sretno oženjen Kanitom (Starčević) Bašić.

S obzirom na odrastanje Bašićevu generaciju koju je zadesila ratna tragedija devedesetih godina, Damir je košarku počeo trenirati s četrnaest godina, ali je vlastite košarkaške sposobnosti za kratko vrijeme dokazao pred trenerima tadašnjeg kluba i ubrzo postao prepoznatljiv u svojoj starosnoj ekipi, ali i među starijim članovima kluba.

,,Trenirao sam mnogo sportova kao i svaki dječak, dok se nisam pronašao u onome što me najviše ispunjavalo. Prvi put kad sam postigao koš, osjetio sam jednu veliku ljubav prema košarci koja i dan-danas traje, i vjerujte nikad neće prestati'', prisjeća se prvih početaka.

Istaknutom visinom, dobrom organizacijom igre i preciznim bacanjima Bašić je obilježio svoju košarkašku karijeru, te nakon odlaska iz sarajevskog kluba preuzima samo rukovodstvo maglajske košarke i počinje da prenosi svoje iskustvo na mlađe populacije.

,,Trener sam već 9 godina u KK Maglaj i mogu Vam reći da sam sretan, jer radim ono sto volim'', naglašava nam na početku.

Mnogo je uspjeha iza trenera Bašića i odigranih utakmica njegovih mladih članova, a čiji susreti ne prolaze neopaženo. Mnogo je pobjeda i medalja u historiji njihovih nastupa, te je teško izdvojiti najznačajnije, ali se ipak mogu istaknuti one najdraže.

,,Priznanja i pehara ima mnogo, osvojeni turniri, završnice državnih takmičenja, trener godine, djeca u reprezentaciji,..., a najveća nagrada je kada po završetku treninga vidim osmijeh na dječijem licu. Ima dosta osvojenih turnira, liga,..., ali recimo da mi je ostao u sjećanju Međunarodni turnir Vivicita u Zavidovićima gdje smo osvojili 1. mjesto, a igrali smo sa ubjedljivo najmlađom ekipom'', zadovoljno navodi Bašić.

Pored dječijeg osmijeha, koji ovog perspektivnog trenera najviše ispunjava, treninzi obiluju timskim i individualnim radom, čime se postiže planirani nivo znanja i sposobnosti.

,,Kao sto sam već rekao, najviše me ispunjava dječiji osmijeh, ali i kada nešto naučimo. Mnogo radimo timski, ali i indvidualno se posvećuje mnogo pažnje. Za svaki trening se napravi priprema, u kojem smjeru da ide. Nekad naravno te stvari morate da improvizujete, nekad zbog dvorane, nekad zbog škole, ali mislim da uvijek donosimo prave odluke u korist djece. Kroz utakmice, naravno, vidimo da li su treninzi urodili plodom, zatim kroz putovanja, turnire i sl. Mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni radom naše djece u klubu'', priča Damir.

Jedna od prepoznatljivih odlika ovog kluba jesu vansportska druženja u prirodi kroz šetnje, kupanje na bazenima, slobodno planinarenje, skijanje i druge rekreacijske aktivnosti. Organizacijom ovakvih i sličnih događaja članovi kluba se bolje upoznaju, međusobno zbližavaju i relaksiraju uz nezaboravnu atmosferu profesionalnih i zaista dosjetljivih rukovodilaca kluba.

,,Naravno da naše druženje ne završava poslije treninga! Ljeti koristimo bazene koji se nalaze u blizini našeg grada, a zimi odlazimo na Vlasić na dječije zimske radosti. Pravimo šetnje po našim izletištima. Trenutno imamo 4 selekcije, preko 80 članova. Također, tu su još Aldin Mehinović, prof. tjelesnog i zdravstenog odgoja, i Šehić Senad, licencirani košarkaški trener, koji odlično obavljaju svoj posao u KK Maglaj. Pošteno i odgovorno obavljaju posao u klubu, a koji se vidi na rezultatima kroz takmičenja i masovnost'', neupitno zaključuje glavni trener.

Pred nama je 2. Međunarodni košarkaški turnir, događaj vikenda u našem gradu, čiji domaćin jest upravo KK Maglaj. Veliki je trud uložen u samu organizaciju turnira, dakle očekuje se i veliko zadovoljstvo gostiju, zatim podrška sugrađana, ali i uspješan rezultat naših najmlađih igrača. Pripreme turnira su okončane, završne aktivnosti za otvorenje su u posljednjoj fazi i sve to prati velika euforija, te željno iščekivanje gostujućih ekipa.

,,Ove godine učestvuju jako kvalitetne ekipe i to: 1. Sloboda, Tuzla; 2. Bosna, Sarajevo; 3. Sedam, Đakovo; 4. Findo, Doboj; 5. KK Tešanj i 6. KK Maglaj. Mi se pripremamo čitav školski raspust za ovaj turnir i s nestrpljenjem ga očekujemo. Nadamo se dobrom rezultatu'', ističe Damir Bašić i dodaje da je cilj ovog međunarodnog turnira njegov prelazak u tradiciju, da se održava saradnja s velikim klubovima, da djeca steknu nove prijatelje nastavljajući i dalje svoja prijateljstva.

,,Svi ste pozvani 28.8. u sportsku dvoranu od 9.00 sati. U 11.00 sati je otvaranje. Dođite i podržite male košarkaše, jer, kako kažu, na mladima svijet ostaje'', srdačno upućuje dobrodošlicu Damir Bašić, dipl. sportski menadžer i trener KK Maglaj.

Međunarodni košarkaški turnir je događaj naših najmlađih genijalaca, događaj vikenda, događaj grada! Budimo dio mladih, dio vikenda i dio ovog grada. Podržimo naše košarkaške zvijezde!

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.