Fenomen Edina Džeke: BiH nikada nije imala popularniju osobu i jači brand!

30.06.2014. 04:06 0

Bosna i Hercegovina nikada u svojoj historiji nije imala tako poznatog sportistu ili javnu ličnost kao što je to Edin Džeko, najbolji igrač i strijelac reprezentacije Bosne i Hercegovine i lider Zmajeva na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, pokazuje analiza bh. novinske agencije Patria (NAP).

Iako unutar stručnih, medijskih i navijačkih krugova i dalje traje debata o tome da li je i u kojoj mjeri Džeko najbolji nogometaš, strijelac ili napadač, sasvim je jasno jeste da je mladić iz Sarajeva, trenutno daleko najpoznatiji Bosanac i Hercegovac u svijetu.

 

Razmjere njegove popularnosti je teško izmjeriti, ali više od 1,2 miliona fanova na zvaničnom Facebook profilu govori dovoljno. Niti jedan medij u BiH, ili regionu nema ni izbliza toliki domet kao Džekina FB stranica.

 

Džeko je već nekoliko godina jedan od najboljih igrača Manchester Cityja, aktuelnog prvaka Engleske i jednog od najboljih i najbogatijih klubova u Evropi i svijetu. Slavu je stekao i u Njemačkoj, gdje je sa do tada anonimnim Volfsburgom pokorio Bundesligu i postao najbolji strijelac. Sa svojih 10 golova u kvalifikacijama odveo je reprezentaciju BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu i tamo bio jedan od najboljih napadača u prvom krugu takmičenja.  

 

To je samo dio nevjerovatnog nogometnog uspjeha ovog mladića čija porodica i danas živi u Briješću kod Sarajeva, a koji je svoje prve fudbalske korake pravio u opkoljenom gradu i prve zvanične golove postizao na livadama Premijer lige. 

 

Imala je BiH i ranije velike asove i poznate igrače svjetskog kalibra poput Hasana Salihamidžića, Sergeja Barbareza ili Elvira Baljića.

 

No, Džekin uspon je specifičan i zahvaljujući određenim okolnostima u mnogome je drukčiji i daleko većih razmjera nego ijedan prije njega. Igrajući u Cityju Džeko je uzjahao na val stravične ekspanzije popularnosti, ali i ekonomskog utjecaja, engleskog fudbala i ovog sporta, uopće. Danas ima milione fanova i navijača od Singapura na istoku do Sent Luisa na zapadu zemaljske kugle. Njegov lik, igre i dres su uzdanica ne samo bh. dječaka koji trče za loptom, nego i desetina miliona drugih, posebno u muslimanskom svijetu.    

 

Mnogi stručni sagovornici bh. novinske agencije Patria (NAP) smatraju da je Džeko, u ovom trenutku, najjači brand koji ova zemlja ima, a davno je prevazišao nacionalne i regionalne okvire.

 

A, kada jedna osoba, slavna lično, dođe u takvu fazu, gotovo svaki njen javni postupak, kontakt, odnos, izjava ili fotografija ima svoje ekonomske posljedice. Na to se bh. javnost teško navikava, a što posebno pokazuje odnos nacionalnih medija tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu. 

 

Džeko odavno nije samo „naš Zmaj“ i „mahalac na radu u inostranstvu", nego i višemilionska investicija bogatih arapskih šeikova, koji su, između ostalog, kupili i Manchester City.

 

Iza velikih zvijezda, bilo da je riječ o sportu ili šoubiznisu, često stoji cijela marketinška industrija koja finansijski razvija brend i ime poznate ličnosti. Neko ko je jednom postao poznat i marketinški isplativ se teško odjednom može vratiti „normalnom životu“ - ne zato što ne želi, nego zato što donosi ekonomske gubitke industriji koja je investirala milione u to ime i brand.     

 

Šteta je što BiH, kao država, nije značajnije investirala u brand koji je Džeko postao, tada bi vjerovatno imali i snažnije ekonomske efekte. Daleko više su u njegov nogometni razvoj, a potom u slavu koja ima ekonomski rezultat uložili klubovi u kojima je igrao ili igra. No, uprkos tome, i BiH uživa indirektnu ekonomsku korist od Džekinog uspjeha i popularnosti, posebno mediji koji prate njegov.

 

Stoga, nema sumnje da bi i država, javnost, a posebno mediji trebali imati i više razumjevanja za teret koji Džeko, uprkos svemu tome ponosno i vrijedno nosi, posebno u reprezentativnom dresu. Džeko je, htjeli mi to priznati ili ne, prevazišao okvire bh. fudbala, države i društva i kao takvog ga domaća javnost mora prihvatiti. 

 

Tek onda ćemo možda shvatiti zašto naš Zmaj izvan fudbalskog terena mora paziti šta priča, s kim priča i šta radi. On više ne mora glumiti zvijedu, kao što su to radili mnogi prije njega, on jeste istinska zvijezda. Ta njegova slava je postala ekonomski faktor i Džeko je ne može i da hoće, za hator namćoraste bh. javnosti, ignorirati. Umjesto što mu prigovaramo, možda bi mogli više uživati, pa i iskoristiti činjenicu da je jedan od najboljih napadača današnjice iz naše mahale.   

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.