maglajinfo.com
sport nogomet 1170

Šta se dešava?

Oštro saopćenje NK Vis Simm Bau: Politika ne smije biti dio nogometa, Kosova je dio Maglaja

10.11.2020. 22:24 0

Nogometni klub Vis Simm Bau iz Kosove putem zvanične facebook stranice obratio se saopćenjem za javnost u kojem stoji kako ovaj maglajski prvoligaš u proteklom periodu nije imao podršku Općine Maglaj niti Općinskog načelnika Mirsada Mahmutagića, iako su kako navode, napravili historijski uspjeh.

Iz NK Vis Simm Bau su se oglasili saopćenjem zbog, kako navode, brojnih pitanja koja su zaprimili od strane simpatizera ovoga kluba.

- Zbog brojnih pitanja koje smo zaprimili od strane simpatizera ovoga kluba, osjećamo dužnost i potrebu da javno iznesemo stav o (ne)podršci koju smo u proteklom periodu imali od strane općine Maglaj na čelu s načelnikom, g. Mirsadom Mahmutagićem. Naime, ne morate biti vrli poznavaoci nogometa i nogometne scene u BiH da uočite uspjehe našeg kluba. Ulaskom u Prvu ligu FBiH primali smo brojne čestitke koje su pristizale iz različitih dijelova BiH. Nerijetko smo objašnjavali gdje se nalazimo, tako smo u periodu proglašavanja nas kao šampiona postali i najbolji ambasadori općine kojoj pripadamo – Maglaja. Međutim, iako smo teritorijalno dio ove općine, podrškom to nismo bili, iako je našim ulaskom u ovaj rang takmičenja napravljen historijski - najveći klupski nogometni uspjeh na čitavoj općini - navodi se između ostalog u saopćenju.

U saopćenju dalje stoji kako je ovom maglajskom prvoligašu potrebno 600.000,00 KM kako bi odigrali jednu sezonu u okviru Prve lige FBiH. Budžetom Općine Maglaj za 2020. godinu koji je kreiran dok je NK Vis Simm Bau još bio član Druge lige FBiH - Centar bilo je planirano da se ovom maglajskom klubu isplati 25.000,00 KM. 

- Našem nogometnom klubu je u 2020. godini od strane općine Maglaj predviđeno 25.000 KM. Ne zvuči loše? Međutim, budžet je formiran kada smo bili članovi Druge lige Centar, iako smo i u tom trenutku imali dvije selekcije koje su se već takmičile u Federalnoj ligi BiH. S nadom da ćemo ulaskom u viši rang moći očekivati i rebalans budžeta, jer ovakav uspjeh je to zaslužio, NISMO DOČEKALI NI ISPLATU REDOVNIH SREDSTAVA, NITI REBALANS BUDŽETA! Sredstva koja su namijenjena klubovima vrše se na vrijeme i u tranšama?! Za nas je ovo bila samo lijepa zamisao i ništa sem toga - navodi se. 

- Međutim, bez namjere da se uplićemo u političke zavrzlame, neizostavno je da s vama podijelimo i stav načelnika za sve nas koji glasi ovako: „Ko vam je kriv što igrate tu ligu.“ Motivirajuće?! - pitaju se iz NK Vis Simm Bau.

- Ako se pitate kako smo, prepušteni sami sebi, ušli u ovu priču i savladali ove vrtoglave prepreke, odgovor je jednostavan - zahvaljujući prvom čovjeku kluba, humanisti, lokalpatrioti, gospodinu Mirzi Mujkanoviću! Naš nogometni klub se u sedmom mjesecu ove godine obratio načelniku za određeni iznos, s obzirom da su pripreme uveliko krenule, te je slijed događaja izgledao ovako: prvi zahtjev – BEZ ODGOVORA, drugi zahtjev – BEZ ODGOVORA. Prva liga počinje, naš nogometni klub do augusta od Općine Maglaj je ukupno dobio 6.000 KM, ovim redoslijedom: 04.02.2020 = 1000 KM, 25.02.2020 = 2000 KM, 12.03.2020 = 3000 KM. Poslije silnih zahtjeva i molbi, u augustu na račun kluba uplaćeno 3000 KM, koji je zajedničkom Odlukom uprave kluba vraćen na račun Općine - navode iz ovog kluba.

- Nismo dobili mnogo obrazloženja za ovakav pristup, ali jedan od njih je bio da zbog trenutne epidemološke situacije u zemlji Općina nema novca. Ono što svakako ostaje pod znakom upitnika je sljedeće: Da li zbog korone nismo primili ni dostojanstvenu čestitku kao priznanje za ovaj, napominjemo, HISTORIJSKI USPJEH U SKLOPU ČITAVE OPĆINE MAGLAJ? Da li zbog korone naši juniori – PRVACI KUPA ZDK u nogometu nisu primili čestitku od prvog čovjeka Općine? Informisanja radi, naši kadeti se trenutno bore za prvo mjesto u Federalnoj ligi. Sve su to naša-Vaša djeca! Privodimo i ovu polusezonu kraju. Odigrasmo i preko 70 utakmica u svim selekcijama, u mnogim utakmicama kao „podstanari“, ali čistog obraza i BEZ POMOĆI OPĆINE KOJOJ KOSOVA I PRIPADA. Informacije radi, “skromnih” 14 redova cijelom dužinom stadiona će uskoro osvanuti u toj "zoni sumraka" - Kosovi! #TRIBINE Ne može prije vremena svanuti, ali smo shvatili da dokle god se “biološka majka” prema nama odnosi kao zla mećeha, jedino svjetlo koje imamo je upravo ono od ruke gospodina Mirze Mujkanovića, koji 98% gore navedenoga finansirao i finansira sam! Zbog svega navedenog neizbježno je, načelniče, da Vam se ne obratimo direktno. Nedopistivo je da sebi pripisujete i da se javno hvalite da ste dali bilo kakav doprinos našem klubu, kojeg možete nazvati i svojim! Ukoliko nam ne želite pomoći da investitora poput g. Mujkanovića sačuvamo, ne doprinosite tome da taj isti digne ruke i napusti sve, baš kao što su to uradili i mnogi drugi privatnici/investitori s naše Općine - stoji na zvaničnoj facebook stranici NK Vis Simm Bau. 

- Iako smo željeli izbjeći analiziranje objave u kojoj govorite o Vašem doprinosu razvoju maglajskog sporta, ovim gore napisanim želimo sačuvati naše dostojanstvo i izaći iz kruga tih zavjera. Ne želimo zvučati ponavljajuće, ali 6.000 KM za kompletnu 2020. godinu za najuspješniji NK na čitavoj općini - NE SMATRAMO PODRŠKOM! U godini koja će nas ukupno koštati oko 600.000,00 KM, Vaš doprinos je čitavih 1%! Sigurni smo da ste svjesni činjenice da mnogi Gradovi/Općine svakog mjeseca izdvajaju tranšu od 10.000,00 KM, neki čak i 20.000,00 KM tokom čitavih 12 mjeseci. Ne tražimo odgovor koliko je Vaša mjesečna tranša koju šaljete u klub iz Kosove, jer odgovor je jasan i baš nimalo se ne uklapa u herojsku priču o Vašem doprinosu razvoju sporta - stoji između ostalog u saopćenju. 

- Iako ste Vi nama zatvorili vrata, tačnije - niste ih nikada ni otvorili, mi naša držimo širom otvorena. Tako to rade uspješni - navodi se na kraju.

❗ POLITIKA NE SMIJE BITI DIO NOGOMETA - KOSOVA JE DIO MAGLAJA! Dragi svi i drage sve, zbog brojnih pitanja koje smo...

Objavljuje NK VIS Simm-BauUtorak, 10. studenoga 2020.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.