maglajinfo.com
sport ostali sportovi 1016

Turnir brazilske jiu jitsue u Sarajevu

Dvije bronzane medalje za članove KBS Escobar Maglaj na turniru u Sarajevu

11.03.2018. 01:10 0

Međunarodni turnir brazilske jiu jitsue "BJJ East European Open Championship Sarajevo", drugi po redu, održan je jučer u dvorani "Mirza Delibašić" Centra Skenderija u Sarajevu u organizaciji Akademije borilačkih vještina "Bushido" iz Sarajeva i u saradnji sa supervizorom Bojanom Mirkovićem.

Osnovni cilj organizovanja turnira jeste promocija brazilske jiu jitsue, a po riječima orgaizatora u BiH postoji veliko interesovanje.

Rubina Mešović-Kljaho iz Akademije borilačkih vještina "Bushido" Sarajevo, prvakinja Evrope u BJJ 'no-gi', izjavila je da se ove godine turnir organizovao upravo zbog toga što su prošle godine uočili, nakon prvog turnira, da postoji velika zainteresiranost.

- Brazilska jiu jitsua je sport koji doživljava ogromnu ekspanziju u proteklih deset godina a tek sada je negdje na polovini puta da dostigne vrhunac. Ove godine smo uložili puno više truda u organizaciju kako bi Sarajevo dobilo turnir kakav zaslužuje. Prijavljenih takmičara i takmičarki ima 260 što je respektabilna brojka. U našem regionu ovo je drugi po veličini turnir ikada organizovan, mislim da je najveći imao 300 učesnika - navela je Mešović-Kljaho

Dodala je da su za pobjednike kategorija osigurane vrijedne nagrade, posebno dizajnirane medalje, kao i za pobjednike apsolutnih kategorija. Nada se da će se ovaj turnir uvrstiti u kalendar sportskih dešavanja Grada Sarajeva i postati tradicionalan.

Pojasnila je i neke osnovne karakteristike te vještine, istakavši da je mnogi često miješaju sa japanskom jiu jitsom, karateom, aikidom...

- Brazilska jiu jitsua je sport u kojem mi protivnika nastojimo dovesti na pod nekim obaranjem i zatim ga 'završiti' polugom ili gušenjem, odnosno natjerati na predaju. Nema udaranja, što je česta zabuna koju miješaju s tradicionalnom japanskom koja ima elemente karatea - istaknula je.

Članovi KBS Escobar Maglaj osvojili dvije medalje

Za najbolji tim turnira proglašen je Team Union BJJ Mirković, čiji je dio i Akademija borilačkih vještina "Bushido" Sarajevo, pobjednik apsolutne kategorije je Brano Vuksan iz BJJ kluba Checkmate Zadar.

Među najboljim takmičarima na jučerašnjem turniru bili su i članovi Kluba borilačkih sportova ''Escobar'' iz Maglaja. 

U IBJJF težinskoj kategoriji 100 kilograma (adult white) Ernad Bećirović osvojio je bronzanu medalju, dok je njegov kolega Hazim Mujić osvojio medalju bronzanog sjaja u kategoriji 88,5 kilograma (adult white). Treći predstavnik KBS ''Escobar'' Maglaj na jučerašnjem turniru bio je Elvir Hadžić. 

Najinspirativniji borac na turniru i uzor svim ljubiteljima borilačkih vještina je Omar Bojčić iz kluba Pound for pound. Omar iako lišen vida, ravnopravno učetvuje po drugi put na turniru i postao je primjer i simbol inkluzije. 

Na turniru je učestvovalo 260 takmičarki i takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Njemačke, Austrije, Jordana i Bosne i Hercegovine.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.