maglajinfo.com
sport ostali sportovi 3666

NOĆNA UTRKA U TRAVNIKU: Među 500 učesnika Maglajlije oborile dosadašnje rekorde

4.09.2016. 22:50 0

Sinoć je u Travniku održana regionalna utrka na 5000 metara. Urku je organizirao CEM u saradnji s Pharmamedom, a učestvovalo je oko 500 takmičara iz čitave regije. Maglajski učesnici prošli su kroz cilj među prvim trkačima, a što je podrazumijevalo vrijeme ispod 28 minuta i predstavljalo je obaranje dosadašnjih vlastitih rekorda. ,,Mi smo trčali za Maglaj i svima smo ponosno isticali da dolazimo iz Maglaja, malog ali grada poznatog po sportu i dobrim ljudima'', naglašavaju nam članovi Running-Trčanja Maglaj.

Centar za edukaciju mladih iz Travnika organizirao je Noćnu utrku na 5000 metara u 2 kategorije. Prva kategorija podrazumijevala je profesionalno-sportsku grupu, a druga rekreativce. Pod pokroviteljstvom Pharmameda, kompanije za proizvodnju medicinskih i drugih ljekovitih proizvoda, utrka je bila na visokom nivou organizacije. Prijava takmičara bila je besplatna, s tim da su svi takmičari dobili gratis opremu koja je sadržavala dresove, brojeve s registracijskim čipovima, napitke, dijetalne proizvode, fosforne lampice za noćna obilježja i sl.

Predstavnici Maglaja, članovi ekipe Running-Trčanje Maglaj, dočekani su s vidnim gostoprimstvom i pozitivnim iznenađenjem, a što je potvrdila i medijska pratnja Televizije 6 za koju je govorio Reuf Husejnović, jedan od maglajskih takmičara.

Svoj doprinos utrci i podršku Travničanima, ali i predstavljanje Maglaja na regionalnom takmičenju, dali su i Omer Mulaomerović, Almin Pašić, te Jasmin Šahinović. Do sada neformalna grupa, a uskoro i zvanična maglajska ekipa, učestvovala je sa spomenuta četiri člana koji su 5000m istrčali u vlastitom rekordu dokazavši da su prevazišli rekreativno druženje i oficijelno potvrdili spremnost za naredne lokalne i regionalne utrke.

,,Ovo je naš prvi nastup kao trkačke skupine Running-Trčanje Maglaj. Naša želja je bila da izađemo izvan Maglaja i da svoje vrijeme trčanja uporedimo s drugim, nepoznatim trkačima, te da na taj način vidimo u kakvoj smo formi. Sva četiri takmičara su oborila svoje vlastite rekorde, te nas ovo ohrabruje da nastavimo da radimo, a ujedno i da pokažemo ostalim sugrađanima da trčati uopšte nije teško. Nadamo se da ćemo privući još trkača te da ćemo ubuduće imati više predstavnika na ovakvim događajima'', ističe Reuf Husjenović prvobitne ciljeve nastupa na travničkoj utrci.

,,Ovim putem pozivamo sve zaljubljenike trčanja da se pridruže našoj skupini te da u budućnosti zajednički nastupamo u većem broju, te da naša skupina bude prepoznata na ovakvim događajima. Domaćine i organizatore je naš dolazak zaista oduševio i ponosno su istakli na samoj pripremi i zagrijavanju da ima trkača i iz Maglaja i da nas srdačno pozdrave, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom, a što nas je činilo posebnim. Mi smo trčali za Maglaj i svima smo ponosno isticali da dolazimo iz Maglaja, malog ali grada poznatog po sportu i dobrim ljudima'', naglašavaju nam članovi Running-Trčanja Maglaj.

,,Trčanje je najbrži rastući sport na planeti. Trčati može bilo ko, bez obzira na godine života. Za trčanje vam trabaju samo patike i dobra volja. Naši planovi u budućnosti su da trčimo veće trke i duže dionice, te još jedanput pozivamo sve koji to žele da nam se pridruže ili da se jave sa željom da nauče da trče, mi im stojimo na raspolaganju'', dodaju iz maglajske ekipe.

,,Ovo nam je bio veliki izazov, a samim tim i veliko iskustvo da vidimo gdje smo, koliko smo spremni i koliko još možemo postići na narednim takmičenjima na koje imamo planove da idemo. Opravdali smo svoj nastup i zadovoljni smo rezultatom u veoma jakoj konkurenciji koja je bila na samom takmičenju. Želimo da nas na idućoj trci bude više i da dostojanstveno predstavljamo svoj grad. Sportski pozdrav'', ističe Omer Mulaomerović.

Za naš portal Almin Pašić izdvaja sljedeće: ,,U svakom slučaju, bez obzira na rezultat, jedno lijepo iskustvo. U budućnosti se nadam što većem broju ovakvih događaja. Ne treba isključiti mogućnost održavanja slične utrke i kod nas u Maglaju. Poslije ovakvog iskustva očekujem, a i zelja mi je, da nam se pridruži sto veći broj naših sugrađana da zajedno, ako nista drugo, kroz trčanje dođemo do zdravlja. Trčanjem do zdravlja!'' 

Za kraj razgovora, Jasmin Šahinović, najmlađi član maglajskog tima, izdvaja svoj najbitniji zaključak: ,,S obzirom da je konkurencija bila velika i da su u utrci učestvovali profesionalni trkači, prezadovoljan sam svojim rezultatom... U svakom slučaju lijepo iskustvo i druženje.''

Mada je travnička ulica bila okupirana domaćim navijačima, velika moralna podrška maglajskim predstavnicima nije izostala od vjernih članova porodica i prijatelja koji su došli u njihovoj pratnji.

Precizniji podaci o tačnom prolaznom vremenu bit će naknadno dostavljeni učesnicima, a samim time i članovima naše ekipe.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.