Schumacherov doktor: Michaelu je ranije oštećena lijeva strana mozga

4.01.2014. 17:02 0

Dr. Johannes Peil, šef Sportske klinike u Bad Neuheimu koji je liječio Michaela Schumachera nakon motociklističke nesreće 2009. godine, oglasio se povodom teške zdravstvene situacije bivšeg vozača Formule 1.

U nedavnoj skijaškoj nesreći Schumacher je zbog udarca glavom u kamen oštetio desnu stranu mozga, a dr. Peil kaže da je sedmerostruki svjetski prvak prije četiri godine oštetio i lijevu moždanu polutku.


"Tada je razbijena njegova lijeva kralježnična arterija. Čovjek ima samo dvije, a one između ostaloga opskrbljuju mali mozak", rekao je dr. Peil za Bild. Mali mozak odgovoran je za motoriku ljudskog tijela, a nakon ovakvih liječnikovih riječi logično se postavlja pitanje koliko je od ranije oštećena lijeva hemosfera Schumacherovog mozga.


"To trenutno nije važno budući je desna kralježnična arterija ostala neoštećena. Samo u akutnoj fazi odmah nakon nesreće bi dodatna arterijska povreda desne strane imala opsežne posljedice." Bivši vozač Benettona, Ferrarija i Mercedasa već se šesti dan nalazi u umjetno izazvanoj komi u bolnici u Grenobleu, a jučer je navršio 45. rođendan. Njegovo zdravstveno stanje i dalje je kritično ali stabilno. Saopćila je to Schumacherova menadžerica Sabine Kehm.


"Michealovo stanje je nepromijenjeno, kritično, ali stabilno. Naglašavamo da sve informacije o njegovom zdravlju, a koje ne dolaze od nadležnih ljekara ili njegovog menadžmenta, nisu valjane i čista su nagađanja", rekla je Kehm.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.