Burić može preuzeti ulogu Vranješa jako kvalitetno

5.03.2014. 14:44 0

Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, već slaže kockice kako bi spremno dočekao okupljanje igrač 30. marta u Sarajevu. Pred bh. rukometašima i selektorom Markovićem je 2. i 5. aprila veoma važan dvomeč baraža za kvalifikacije za "EURO 2016" sa Grčkom.

Bolja selekcija će steći pravo da se kroz kvalifikacije bori za jedno od mjesta na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, dok će poraženi morati čekati sljedeću šansu. Stoga je jasno da su ogledi sa Grcima jako važni za rukometni tim BiH, a možda i važniji od onih protiv Islanda u junu ove godine za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2015. u Kataru.

Toga je svjestan i Marković, koji ima određenih problema uoči objavljivanja spiska kandidata. Vladimir Vranješ, pouzdani pivot mađarskog Pik Segeda, dobio je od EHF-a dvije utakmice suspenzije zbog udaranja protivničkog igrača na utakmici kvalifikacija za SP protiv Letonije.

"Takvih duela tokom utakmice ima koliko hoćete, ali su se u EHF-u odlučili sankcionisati Vranješa. Šta je tu je. On je zajedno sa Mirsadom Terzićem naš ključni igrač u odbrani. Igraju sjajno u tanedmu i pokrivaju pozicije tri i četiri, tako da će nam svakako nedostajati. No, mislim da Senjamin Burić može preuzeti njegovu ulogu jako kvalitetno, tako da ćemo kompenzovati izostanak Vranješa", priča Marković.

Drugi problem je činjenica da Nebojši Grahovcu, prvom golmanu državnog tima, klub indirektno zabranjuje dolazak na okupljanje bh. selekcije.

"Šartr za koji brani Grahovac stvara probleme zbog reprezentacije. Prave pritisak na njega preko ugovora koji mu 'visi' ukoliko se odazove pozivu. No, radimo na tome da se taj nesporazum izgladi i da Grahovca imamo pred oglede sa Grčkom. Pokušao sam i Denija Velića iz Katara vratiti u Evropu, ali zasad nisam uspio. Riječ je o velikom potencijalu i pronašao sam mu klub u Njemačkoj, ali je zasad odlučio ostati u Aziji. Alen Ovčina, koji također igra u Kataru, već naredne sezone će preseliti u Evropu, gdje se igra najozbiljniji rukomet. Važno je da su se igrači, koji su prošlu akciju propustili zbog povreda, oporavili i počeli igrati", priča Marković i nastavlja:

"Održavamo sjajnu atmosferu u reprezentaciji. U stalnom sam kontaktu s igračima. Stvorili smo dobru ekipu, koja sada mora napraviti još jedan korak naprijed. Idemo da prođemo Grke, a onda u dobrom raspoloženju s Islanđanima odmjerimo snage da vidimo gdje smo u odnosu na najveće evropske reprezentacije".

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.