Da se ne zaboravi, da se ne ponovi

21. godišnjica zločina u Ahmićima

16.04.2014. 11:32 0

U selu Ahmići kod Viteza danas će biti obilježena 21. godišnjica zločina u kojem su snage Hrvatskog vijeća obrane ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Za ovaj zločin, zapovjednik HVO-a, Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Miroslav Cicko Brale, na 20 godina zatvora, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

U petak, 16. aprila 1993., u 5.30 ujutro, došlo je do napada snaga HVO-a na jedinice Armije RBiH u naseljima Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska. HVO vozila su blokirala glavne ceste a napad na Ahmiće je započeo sa tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu gdje su vojnici čekali i pucali na ljude.

 

Male skupine od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane. Na kraju, Ahmići su teško razoreni. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bili žene a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije lokalne džamije su uništene eksplozivima.

 

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) presudio je da je zločin u mjestu Ahmići bio zločin protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora.

 

Zločin su otkrile mirovne snage Ujedinjenih naroda, sastavljene od britanske vojske, i pukovnik Bob Stewart, podsjeća UDIK.  Počinitelji su bili pripadnici jedinica Antiteroristička bojna Vojne Policije HVO-a "Jokeri", Viteška brigada HVO-a, PPN Vitezovi te brigada "Nikola Šubić Zrinski".

 

Mirovna akcija „Nikad više!“

 

Aktivisti i aktivistkinje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK-a) održat će danas u Ahmićima mirovnu akciju "Nikad više!" s transparentom i satom vremena šutnje za žrtve koje su ubijene 16. aprila 1993. godine u mjestu Ahmići, općina Vitez. Tom prilikom UDIK-ovi aktivisti i aktivistkinje odat će poštu nevino ubijenim žrtvama zločina u Ahmićima.

 

Aktivisti i aktivistkinje UDIK-a će se i ovom prilikom suočiti s prošlošću na mjesto zločina za koje je odgovorno Hrvatsko vijeće obrane (HVO), saopćeno je iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

 

Ne trebamo mrziti, ali možemo se sjećati

 

Almin Ahmić imao je šest i po godina kada se dogodio napad na Ahmiće u kojem je izgubio oca Zenura i amidžu Naima.

 

"Ne znam šta je bilo tim našim komšijama pa su nas iznenadili, zatvorili, odveli oca i amidžu, daidžu od oca. Više ih nismo ni vidjeli. Moja poruka je da trebamo biti svake godine ovdje, da se ovo nikad ne zaboravi. Ne trebamo mrziti, ne možemo im oprostiti tek tako, ali možemo se sjećati naših. Jer, nisu nas sve ubili. Ima nas još", rekao je Almin Ahmić.

 

Šuhreta Puščul ističe da je ovo sramota onih koji su to počinili.


"Nama su na vrata došle naše komšije koje su počinile zločine. To jutro ubijen je moj brat Naser Ahmić koji je bio 1964. godište i njegova supruga Zehrudina, koja je bila godinu mlađa. Njihova djeca takođe. Jedno je imalo osam godina, to je dječak, pa djevojčica od šest godina i mali Sejo koji je bio beba, imao tek tri mjeseca, a ubijen je u kolijevci", objašnjava Šuhreta.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.