Alija danas u Potočarima ukopava samo dvije kosti oca Omera

11.07.2015. 14:24 0

Alija Bećirević 30-godišnjak iz Bratunca 11. jula ukopava oca Omera zajedno sa 135 identifiikovanih žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Alija kaže da su stručnjaci iz Međunarodne komisije za nestale (ICMP) Omerove kosti pronašli prije pet godina u jednoj masovnoj grobnici u okolini Srebrenice i njegova porodica se nadala sve ove godine da će pronaći i druge dijelove tijela, ali to se nije desilo.

Sada su odlučili ukopati ono što imaju.

- Teško je...Stalno razmišljam ko je četnik koji je ubio mog oca. I kako ga je ubio. Volio bih da je babo poginuo od metka kada se nije nadao nego što su ga patili ili da je bio svjestan da ga vode na strijeljanje. Stalno o tome razmišljam. A često maštam i o tome kako bi izgledao susret babinog ubice i mene. Volio bih da se ubica mog babe kaje da mu je teško zbog toga. Mislim da se ne bih mogao kontrolisati - kaže Alija.

Danas živi u Srebreniku s majkom i dvije sestre. Prisjetio se i da je oca posljedni put vidio 10. jula 1995. godine kada su ga odvojili od porodice.

Kažu da su ga ubili dva dana poslije, ali nema pouzdanih pdataka o tome. U razgovor se uključuje i Suljo, Alijin rođak koji će pomoći Aliji da tabut s nekoliko kostiju spusti u mezar. Uvjeren je kako do pomirenja između Bošnjaka i Srba neće doći dok se Srbi iskreno ne pokaju zbog zlodjela ali i dok njihova politika ne odustane od genocidnih ideja.

- Ovaj genocid se nije desio slučajno niti se genocid desio samo 11. jula ili nekoliko dana prije ili poslije tog datuma. Ubijaju oni nas godinama. To je jedan od ključnih ciljeva srpske politike - kaže Suljo.

Alija kaže da ne razumije tu politiku, ali je siguran da se Bošnjaci mogu spasiti od novog genocida samo ako budu jedinstveni.   

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.