Avion s Naserom Orićem sletio na sarajevski aerodrom, sproveden u Tužilaštvo BiH

26.06.2015. 15:25 0

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion švicarske vojske u kojem je bio ratni komandant Srebrenice Naser Orić, a koji je izručen BiH po zahtjevu Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Orića su švicarske vlasti uhapsile 10. juna na samoj granici između Francuske i Švicarske po difuznoj potjernici iz Srbije. Određen mu je ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana.

Srbija je 22. juna zatražila izručenje Orića Srbiji, a koja ga tereti zbog navodnih zločina u selu Zalazje kod Srebrenice.

Zahtjev za izručenjem BiH podnijelo je putem Ministarstva pravde BiH i Tužilaštvo BiH, a na koji su švicarske vlasti i reagirale te Orića prihvatili izručiti BiH.

Orića je prvo preuzela Granična policija BiH, a zatim Sudska koja ga je sprovela u Tužilaštvo BiH gdje će biti saslušan te će se Sud BiH očitovati o prijedlogu pritvora ukoliko ga Tužilaštvo BiH zatraži. Na Sarajevskom aerodromu bili su i predstavnici Tužilaštva BiH koji su po njegovom slijetanju napustili aerodrom. 

Inače, prije samog izlaska vozila na pistu koja će preuzeti Orića, ona su pregledana uz pomoć psa tragača.

Veliki broj novinarskih ekipa došao je danas na Sarajevski aerodrom iako su mininalne šanse da će ga iko vidjeti.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.