FENA
vijesti bih 694

Bajramska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

11.09.2016. 20:53 0

Danas je dan Arefata i u njemu hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadždža.

Danas je veliki dan, dan oprosta kojeg Uzvišeni dariva sinovima i kćerima Ademovim. To je prilika za sve nas da se susretnemo sa sobom i da taj dar otvorena srca primimo i uputimo iskrenu tevbu Stvoritelju svjetova, kazao je danas u tradicionalnoj čestitki povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.
 
-  Sutrašnji Kurban-bajram obilježit ćemo u našim dažmijama, a srca naša će biti u iskrenoj radosti. Kurban je prilika da sebi posvijestimo da i naš životni put zahtijeva odricanje i žrtvu - kazao je reis Kavazović.
 
Istaknuo je da je to, istovremeno, i prilika da se prisjetimo Ibrahima a.s. i njegovih sinova i njihove spremnosti na pokornost Gospodaru svjetova...
 
- Neka to sjećanje bude poziv na ispunjenje obaveza koje imamo i na solidarnost među nama. Kao i dobri naši prethodnici, mi smo isključivo odgovorni za svoje postupke i za vlastitu sudbinu. Od naše svijesti o toj odgovornosti ovisi kako ćemo je nositi i koliko ćemo biti jaki da upravljamo sobom i svojom sudbinom. Neka nas Kurban-bajram, baš kako mu i ime govori, podsjeti na iskonsko nastojanje da se približimo Allahovoj milosti, ali i bratu i sestri kojima smo potrebni - poručio je reis Kavazović.
 
Naglasio je kako je smisao kurbana da nas približi jedne drugima, da ojača našu porodicu i društvo u kojem živimo, te da tu priliku treba iskoristiti na pravi način...
 
Reisu-l-ulema IZ u BiH pozvao je sve u domovini Bosni i Hercegovini da složno rade na podizanju vlastitih porodica, odgajanju djece i čuvanju zajedništva.
 
- Vratimo istinske vrijednosti morala, međusobnog poštivanja i uvažavanja u naše porodice. Potrudimo se svi da našoj djeci pružimo lijep odgoj i dobro obrazovanje kako bi i oni sutra cijenili vrijednosti zajedništva i života koje stoljećima baštinimo - poručio je, također, reis Kavazović.
 
Uz riječi „Bajram šerif mubarek olsun“, čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, kao i u dijaspori poželjevši im sretne i berićetne bajramske dane.
 
- Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramska radost ispuni naša srca i uđe u naše porodice i naše domove - kazao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović u poruci povodom nastupajućeg Kurban-bajrama. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.