Banjalučani odbrojavaju dane do ponovnog otvaranja Ferhadije

5.05.2015. 16:05 0

Građani Banja Luke odbrojavaju dane do ponovnog otvaranja džamije Ferhadija, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika.

Džamiju su oštetili nepoznati srpski nacionalisti 7. maja 1993. godine, a nakon toga tadašnje vlasti srušile su je u potpunosti, a njene ostatke odložili su na gradsku deponiju.

 

Rekonstrukcija Ferhadije započeta je 2001. U obnovu je uloženo više od deset miliona KM. Značajan dio sredstava izdvojile su vlasti Republike Srpske, građani iz svih dijelova BiH, a među najvećim finansijerima je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

 

Tokom obnove, džamija je nekoliko puta bila na meti huligana. Godine 2001. kada je polagan kamen temeljac za obnovu džamije nekoliko hiljada srpskih nacionalisti napali su vjernike i visoku delegaciju. Veliki broj Bošnjaka je tom prilikom povrijeđen, a jedan čovjek je i preminuo zbog povreda.

 

Ferhadija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja iz osmanskog perioda, zbog čega je bila uvršetana u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

 

Nije poznat njen graditelj, ali je poznato da je bio učenik Mimara Sinana. Izgradnju džamije je financirao Ferhat-paša Sokolović. U kompleksu Ferhadije su se također nalazila i 3 turbeta: Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune i njegovih barjaktara, željezna i kamena ograda s česmom, šadrvan i staro mezarje u vrtu. 

 

Kasnije je kompleks dopunjen sa sahat-kulom izgrađenom nedaleko od Ferhadije. Trenutno se na džamiji obavljaju finalni radovi. Otvaranje je planirano u ljeto 2015. godine, piše NAP.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.