maglajinfo.com
vijesti bih 1165

Povećanje od 32 posto

''BH vozovi'' za godinu dana prevezli oko 100.000 putnika

26.09.2017. 15:23 0

U proteklih godinu dana Željeznice FBiH su redovnim i posebnim ''BH vozovima'' prevezle oko 100.000 putnika što predstavlja povećanje od 32 posto, a za duplo je povećan prihod od naplate karata u putničkom saobraćaju.

Prije tačno godinu dana, 26. septembra 2016., Željeznice FBiH su uvele u saobraćaj prvu Talgo garnituru savremenog "BH voza" na relaciji Sarajevo-Doboj-Sarajevo. Od tada do danas broj putnika raste iz dana u dan.

Otvaranjem linija prema jugu 8. juna 2017., Željeznice FBiH su "BH vozom" ponovo povezale Sarajevo i Čapljinu, a 15. juna 2017. na toj relaciji uveden je sezonski brzi "BH Voz" sa ugovorenim autobuskim vezama prema Neumu i Makarskoj. Također, ponovo je uspostavljena linija Sarajevo-Banja Luka, 1. augusta 2017. i Tuzla je prvi put povezana željezničkim saobraćajem sa ta dva grada.

Iz Željeznica FBiH navode da je prvi pokazatelj da su napravili pravi potez uvođenjem tih vozova u saobraćaj bio je kad su 1. jula 2017., zbog izuzetno velikog broja zainteresiranih putnika i rasprodanih karata, morali uvesti duplu garnituru "BH voza" prema jugu. Povodom održavanja Svjetskog prvenstva u skokovima koje je 16. septembra 2017. održano u Mostaru, Željeznice FBiH su pored redovne linije u saobraćaj uvele još tri posebne kompozicije "BH voza" jer se tog dana za Mostar tražila karta više.

- Cijeneći potrebe korisnika naših usluga, Željeznice FBiH planiraju u najskorije vrijeme povezati Sarajevo s Bihaćem. U tom cilju već su poduzete određene aktivnosti, vezane prije svega za elektrifikaciju jednog dijela "Unske pruge" nakon čega će biti stečeni uvjeti da se Sarajevo i Bihać povežu "BH vozom". To bi značilo ispunjenje jednog od strateških ciljeva ŽFBiH - da željezničkim putničkim saobraćajem uvežemo sve veće bh. gradove - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.