Javni servisi bilježe pad naplate RTV takse

BHT1: Na poluvremenu utakmica reklamiraju tablete za mušku potenciju

1.07.2014. 01:53 0

Veliki broj gledalaca ostao je nemalo iznenađen kada je u programu državnog javnog emitera BHT1 na poluvremenu utakmica SP emitovana reklama tableta za potenciju, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Nekoliko gledatelja podijelilo je svoje razmišljanje na društvenim mrežama navodeći da možda ne krše zakon, ali da takvim reklamama nije mjesto na javnom servisu, naročito u vrijeme utakmica SP.

 

Inače, ovaj tip reklama karakterističan je za komercijalne medije, ali ne i za javni servis. Da li je drastičan pad naplate RTV takse utjecao da BHT reklamira i ove proizvode i to u vrijeme kada je gledanost zbog utakmica veća, ali i kada je pažnja djece usmjerena na TV ekran još uvijek se ne zna.

 

S druge strane, kako su rekli iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) za bh. novinsku agenciju Patria dosad nisu primili prigovor na emitovanje reklame za ovaj proizvod, ali je ranije bilo prigovora za sličan sadržaj na drugim TV stanicama.

 

- Agencija je prošle godine primila nekoliko prigovora na sadržaj reklame, ali je ustanovila da, i pored  činjenica da predmetni sadržaj može biti upitan u smislu „dobrog ukusa“ sa aspekta pojedinca, te može izazvati negativna osjećanja i biti predmet individualne reakcije, isti ne sadrži scene koje bi bile u suprotnosti sa pravilima i propisima Agencije – kazala je Amela Odobašić, portparol RAK-a.

 

Podsjećamo, BHT1 prijenos Svjetskog prvenstva iz Brazila radi uz pomoć sponzora, a  od prve utakmice 12. juna realiziran je signal u HD rezoluciji, prvi put u programu BHT1, piše Patria.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.