BiH dobila novih šest km modernog autoputa: Otvoren tunel "1. mart"

25.08.2014. 23:13 0

Tunel '1. mart' kao i dionica Zenica jug - Lašva na Koridoru 5C otvoreni su večeras uz vatromet i veliki broj osoba iz javnog života Bosne i Hercegovine, javlja reporter bh. novinske agencije Patria (NAP).

Za korisnike autoceste dionica će u punom kapacitetu biti otvorena od subote, 26 avgusta, od 5 sati. Tunel „1 mart“ najsavremeniji je tunel u regionu, a neka oprema poput led rasvjete prvi put je postavljenja u neki od tunela na ovim prostorima. Izgradnja ovog tunela koštala je oko 62 miliona eura.

 

Dug blizu tri kilometra i jedan od najzahtjevnijih tunela na koridoru 5C „1. mart“ će povezat Sarajevo i Zenicu modernom autocestom, što će u konačnici doprinijeti snažnijem i bržem ekonomskom razvoju ovog dijela Bosne i Hercegovine, piše NAP.

 

Nakon što su tokom gradnje tunela dvije slovenske kompanije otišle pod stečaj, gradnju su preuzele domaće kompanije i posao završile u rekordnom roku. Stunuel "1. mart" gradilo je više od 300 radnika koji su 24 sata radili na izgradnji tunela.

 

Iz državne kompanije Autoceste FBiH ističu kako je tunel "1. mart" uspjeh bh. građevinarstva jer su radeći na njemu domaće kompanije stekle potrebne reference, sada mogu graditi i van Bosne i Hercegovine.

 

Sigurnost tunela nadzirat će se 24 sata dnevno iz kontrolne sobe Centra za održavanje i kontrolu prometa države kompanije Autoceste Federacije BiH. Operateri u kontrolnoj sobi dobit će dojavu i o najmanjoj nepravilnosti u tunelu, piše Patria.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.