maglajinfo.com
vijesti bih 135

BiH: Federalni i kantonalni inspektori izrekli 342.680 KM kazni

10.02.2021. 13:45 0

Tokom januara federalni i kantonalni inspektori u Bosni i Hercegovini izvršili su ukupno 2.138 inspekcijskih nadzora, prilikom čega je utvrđeno 213 prekršaja koji podrazumijevaju izdavanje prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 342.680 KM.

U saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove navode se da su inspekcijski organi u Federaciji BiH u ovoj godini nastavili provođenje pojačanih i usmjerenih timskih nadzora u skladu s naredbama kriznih štabova nadležnih ministarstava zdravstva i odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, uz hitnu reakciju po prijavama građana.

- Bilježi se jednak intenzitet inspekcijskih nadzora u smislu provođenja važećih naredbi, a u smislu kontinuirane podrške inspekcijskih organa općoj stabilizaciji epidemiološke situacije u Federaciji BiH - stoji u saopštenju.

U prošlom mjesecu izdato je i 238 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja od naloženih mjera.

Kontrole su vršene u svim prostorima pojačanog epidemiološkog rizika kao što su ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri, privredna društva s većim brojem zaposlenih, zdravstvene ustanove, ali i benzinske pumpe, područja uslužne djelatnosti itd.

- Po pitanju kršenja važećih mjera, prekršajni nalozi su izrečeni u slučaju zatečenih grubih nepravilnosti po pitanju nošenja maski, propisane distance, obavezne dezinfekcije itd., te u tom segmentu evidentno postoji tzv. zona opuštanja subjekata nadzora, na čije uozbiljenje utiče neprestano prisustvo inspektora, ali i organa unutrašnjih poslova na terenu, shodno obavezama predviđenim važećim naredbama - navodi se u saopštenju.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.