Brezanski rudari koji su pomagali u Maglaju: Iftar u jami ima posebnu čar

6.07.2014. 17:34 0

Muslimani u Bosni i Hercegovini često ramazanske dane provode na godišnjim odmorima, posebno jer je ljeto, a post traje 17 sati, piše novinska agencija Patria. Ipak, mnogi postači primorani su raditi i teške fizičke poslove kako bi prehranili porodice, a neki se od njih uprokos vrućinama ne odriču se posta.

Takav je slučaj sa rudarima u Brezi koji u jamu „Sretno“ nose iftare sa sobom, a jedu duboko ispod zemlje. Dole se ezan ne čuje, niti vide kandilje, ali uvijek je jedan od njih zadužen da prati vrijeme i upozori ostale kad se približava iftar. Kako je za novinsku agenciju Patria ispričao Dženan Mušinbegović, jedan od mlađih postača u rudniku, u jednoj smjeni posti i po 10 rudara.

 

- Nije lako, posebno zbog vode. Ali, Allah nam da snagu. Niko se do sada nije žalio da mu je teško. Ima svoju čar i iftar u jami – kaže Mušinbegović.

 

On u Rudniku mrkog uglja Breza radi od 2009. godine i kako kaže nema ramazana, a da s kolegama nije postio.

 

- Svaki iftar u jami ima svoju priču. Mi smo složni inače, a ramazan nas još više približi jedne drugima. Drago mi je da nisam usamljen i da ima još kolega koji poste – dodao je Mušinbegović.

 

Ovaj vrijedni rudar inače je i veliki zaljubljenik u sport, a jedan je od najvjernijih navijača iz ovog rudarskog gradića koji prati sve nastupe selekcija BiH u svim sportovima.

 

Rudari iz brezanskog rudnika učestvovali su i u akcijama čišćenja poplavljenih područja BiH.

 

- Ljudima se moralo pomoći i tu kod nas nije bilo dileme. Uzeli smo opremu i put Maglaja i drugih krajeva. To bi svi normalni ljudi trebali da urade – dodao je Mušinbegović. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.