Ogroman potencijal BiH leži u proizvodnji mlijeka

Četveročlana porodica može živjeti od uzgoja samo tri krave

30.04.2014. 12:24 0

Tri kvalitetne krave su dovoljne da jedna četveročlana porodica na selu zarađuje solidna mjesečna primanja, i da od tog posla živi veoma kvalitetno, savjetuje u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) prof. dr. Hajrudin Skender, direktor Zeničke industrije mlijeka.

Potražnja za mlijekom i mliječnim proizvodima u BiH, objašnjava ovaj stručnjak, sve je veća. A BiH, koja ima ogroman potencijal kada je u pitanju uzgoj krava i proizvodenja mlijeka i mliječnih proizvoda, takvo stanje treba iskoristiti za jačanje vlastite privrede.

 

Uzmu li se u obzir, upozorava profesor Skender, da BiH godišnje uvozi između 45 i 50 posto potraba mlijeka, jasno je, kaže, da Bosanaci i Hercegovci što prije trebaju početi razmišljati o pokretranju mini farmi za uzgoj krava. Takve farme, za koje ne trebaju velike investicije niti pretjerano veliko znanje i iskustvo, mogu biti šansa za desetine hiljada nezaposlenih ljudi u BiH.

 

Grube procjene, kaže ovaj stručnjak, govore da četveročlana porodica od uzgoja tri krave mjesečno može zaraditi minimalno 600 KM, nakon što se odbiju svih troškovi. A farma od desetak krava porodici može obezbijediti više nego dovoljna primanja za život.

 

Uz sve to, BiH ima jedno je od najkvalitetnijih mlijeka u Evropi.

- Trend među mladim ljudima je da idu prema industrijskim, prerađivačkim pogonima. Ali, sa malom farmom krava na selu, uz poneki plastenik, jedna porodica može ostvariti daleko veća primanja nego u bilo kojem preduzeću. I ne samo to, život na takvom jednom imanju je lijep i miran – kaže profesor Skender, piše Patria.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.