Anadolu Agency
vijesti bih 834

Ministarstvo trgovine FBiH ove sedmice nije primilo zahtjeve za porastom cijene nafte

Cijena nafte u BiH zasad ostaje nepromijenjena

7.02.2015. 14:29 0

U bh. entitetu Federacija BiH narednih dana neće doći do porasta cijena nafte iako je prethodnih dana došlo do poskupljenja nafte na svjetskom tržištu, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

"Posljednjih dana u svijetu je došlo do porasta cijene nafte. I u Hrvatskoj je došlo do porasta cijena nafte nakon poskupljenja na globalnom tržištu. Mi u BiH nismo imali poskupljenje nafte prethodnih dana", istakla je Crnalić.

 

Napomenula je da Ministarstvo trgovine Federacija Bosne i Hercegovine ove sedmice nije zaprimilo zahtjeve za porastom cijene nafte na tržištu na području BiH.

 

"Ove sedmice nismo primili zahtjeve distributera za porastom cijena nafte. Prema tome, narednih dana, tačnije do ponedjeljka ćemo sigurno imati cijene nafte kao i do sada. Cijene goriva trenutno ostaju iste", rekla je Crnalić.

 

Inače, početkom sedmice zabilježen je pad cijena sirove nafte, dok su u utorak cijene skočile za sedam posto. Ukupan rast u utorak iznosio je 3,48 dolara, a na kraju dana prosječna cijena barela bila je 53 dolara.

 

Cijene u srijedu su iznosile i do 57 dolara po barelu, dok je u četvrtak cijena na globalnom tržištu iznosila 55, a u petak, 57,41 dolar po barelu. Cijene sirove nafte krajem januara su se kretale od 45 dolara na američkom do 48 dolara na svjetskom tržištu.

 

Cijena nafte u BiH u prosjeku iznosi oko 1,80 - 1,90 konvertabilnih maraka (KM). Prosječna cijena goriva u BiH početkom decembra 2014. godine iznosila je 2,30 do 2,45 KM, što znači da su za dva mjeseca pale oko 50-60 feninga.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.