FENA
vijesti bih 914

CIK BiH donio odluku o održavanju lokalnih izbora u BiH 2. oktobra 2016.

4.05.2016. 17:55 0

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je na sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da će izbori biti raspisani za 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština opština u RS-u, 131 načelnika u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u RS-u (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), deset gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko dDistrikta BiH.

Šantić je istaknuo da CIKBiH nije mogao donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara, obzirom na odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

“S tim da smo u današnjoj odluci također konstatovali da će izbori za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara biti raspisani kada se za to steknu zakonski uslovi”, naveo je Šantić.

Za realizaciju lokalnih izbora bit će potrebno oko osam miliona KM. U budžetu institucija BiH osiguran je iznos od četiri miliona KM, a preostala oko četiri miliona KM su dužne da osiguraju jedinice lokalne samouprave.

Šantić kaže da je većina jedinica lokalne samouprave tu svoju zakonsku obavezu u provedbi izbora učinila. Naveo je i one koji to do sada nisu uradili, ističući da je krajnje vrijeme da to urade, „jer u jedinicama lokalne samouprave ako ne budu osigurana finansijska sredstva izbori mogu doći u pitanje“.

“Budžet nije usvojen u Gradišci, Srpcu, općini Jezero. U Bugojnu sredstva za osiguranje izbora nisu dovoljna. U Novom Goraždu također nije usvojen budžet, kao ni u Bileći. Od organa vlasti u Srebreniku i istočnom Mostaru nismo uopšte dobili informaciju o stanju njihovog budžeta, odnosno stanju eventualnih sredstava predviđenih za lokane izbore, što može biti veliki problem”, istaknuo je Šantić.

Dodao je da je danas usvojeno i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, kao i čitav set odluka koje prate temeljnu odluku o raspisivanju i održavanju izbora.

“CIKBiH je sinoć u ponoć napravio presjek biračkog spiska. Ukupan broj birača trenutno u BiH sa sinoćnjim presjekom je 3.345.486 birača, u odnosu na izbore 2014. godine kada je bilo 3.278.908. Radi se o povećanju od oko 66.000”, kazao je Šantić.

Napomenuo je da će konačan birački spisak doživjeti tri puta određene izmjene, s obzirom na prijavu registracije putem pošte, putem DKP-ova, a i određeni broj osoba će u međuvremenu postati punoljetne.

CIKBiH bi, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, do 28. augusta trebao da zaključi centralni birački spisak po osnovnim izbornim jedinicama.

Šantić je kazao da je CIK danas donio i uvjetnu odluku o glasanju u DKP-ima koja se odnosni na glasanje osoba koje se nalaze u inostranstvu i žele da glasaju u DKP-ima.

“Ona je uvjetna pošto ćemo tek po završetku registracije birača koji izraze želju da glasaju na ovaj način imati presjek ukupnog broja birača”, naveo je Šantić.

Na novinarsko pitanje u vezi s mogućnošću održavanja lokalnih izbora za Grad Mostar, Šantić je kazao da državni parlament treba donijeti izmjene i dopune Izbornog BiH koje se odnose na Grad Mostar.

“U tim izmjenama, onaj ko ih bude donosio, znat će kakva će pravila donijeti. U njima mora biti rokovnik aktivnosti koje će eventualno tada uslijediti, odnosno pravila po kojima se izbori trebaju raspisati u Gradu Mostaru i obaveze CIK-a BiH koje važe za taj slučaj”, kazao je Šantić.

Ponovno je pozvao one koji trebaju donijeti tu odluku da „učine maksimalan napor da se pristupi izmjenama Izbornog zakona BiH da bi konačno i sve jedinice lokalne samouprave u BiH imale izbore, između ostalog i Mostar“.

Upitan da li još postoji teoretska mogućnost da se u Mostaru izbori održe 2. oktobra ove godine, Šantić je odgovorio kako misli da postoji.

“Što prije Parlamentarna skupština donese takvu odluku, odnosno izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, bit će i nama lakše, jer ostaje duži period do 2. oktobra da bi sve potrebne aktivnosti mogli organizirati i za Grad Mostar”,  kazao je predsjednik CIK-a.

Istaknuo je da ni on, kao predsjednik CIK-a BiH, nema mogućnosti za sada da glasa na lokalnim izborima.

“Predsjednik CIK-a nije u stanju da glasa na lokalnim izborima. Mislim da to treba shvatiti, ne samo zbog mene nego i zbog ostalih 90.000 birača u Gradu Mostaru – istaknuo je Šantić, ponovno apelirajući na sve one koji treba da donesu odluku da učine ‘zajednički napor da imamo izbore u Gradu Mostaru’.”

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.