CIK BiH: Rezultati lokalnih izbora u BiH će biti utvrđeni do ponedjeljka

12.10.2016. 14:51 0

Obrada glasačkog materijala pristiglog putem pošte, iz odsustva, pristiglih putem mobilnih timova, diplomatsko-konzularnih predstavništava, te glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima planirano je da se okonča do petka poslijepodne.

Nakon toga uslijedit će kontrola unesenih podataka pa je moguće da CIK BiH utvrđene rezultate lokalnih izbora u BiH objavi i u subotu, 15. oktobra, a najkasnije do ponedjeljka 17. oktobra.

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu od ukupno oko 38.000 glasova pristiglih putem pošte do sada je obrađeno njih 33.000.

Tokom jučerašnjeg dana prema nalogu CIK-a BiH vršeno je novo prebrojavanje glasova na ukupno 13 biračkih mjesta u općinama Centar i Novi Grad Sarajevo, Pelagićevo, gradu Banja Luka, te Brčko distriktu, a nakon toga sinoć je započeto brojanje preostalih glasova pristiglih putem pošte.

"Preostalo je da se obradi još nekih pet do šest hiljada glasova pristiglih putem pošte", potvrdila je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

U Glavnom centru za brojanje glasova vrši se i skeniranje i unos podataka glasačkih listića birača koji su glasali u odsustvu, ali je za sada nepoznat njihov ukupni broj.

Do utvrđivanja rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini Centralna izborna komisija BiH svaki zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova koji pristižu odbacuje kao preuranjen i morat će biti ponovljen.

Anadolu Agency doznaje kako zvanični zahtjev za poništenje lokalnih izbora u Srebrenici još uvijek nije pristigao, te da se to vjerovatno očekuje nakon utvrđivanje rezulata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Osim sudbine rezultata izbora u Srebrenici, Centralna izborna komisija BiH u narednom periodu treba da odluči i o sudbini lokalnih izbora u Stocu koji su prekinuti 2. oktobra nakon niza incidenata.

Početkom ove sedmice CIK BiH nije postigao saglasnost oko uvrštavanja u dnevni red odluke o poništavanju lokalnih izbora u Stocu zbog protivljenja hrvatskih i srpskih članova pa će odluka biti donesena naknadno.  

Kada  je u pitanju Srebrenica, kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić ima 4.350, a nezavisni kandidat Ćamil Duraković 1.914 glasova nakon obrade svih 27 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici, objavila je Centralna izborna komisija BiH. Nezavisni kandidat Desnica radivojević ima 14 glasova.

Ovo su podaci nakon što je po zaključku Centralne izborne komisije BiH u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu okončano ponovno prebrojavanje glasova sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice, među kojima i tri za načelnika opštine Srebrenica.

U Glavnom centru za brojanje glasova obrađeno je do sada i 856 glasova pristiglih putem pošte od kojih je Grujičić dobio 203, a Duraković 653 glasa.

U skladu s tim Grujičić ima do sada ukupno 4.553 glasa, a Duraković 2.567 tako da za sada njihova razlika iznosi 1.986 glasova u korist kandidata koalicije Zajedno za Srebrenicu.

Preostalo je da se obradi još dio glasačkog materijala pristuglog putem pošte.

Ukupno se inače, za glasanje putem pošte prijavilo 1.596 birača, a u odsustvu 1.703.

Osim polovine birača koji su glasali putem pošte, ostalo je da se u Glavnom centru za brojanje glasova prebroje još i glasovi sa birališta u odsustvu, te oni pristigli od mobilni timova, kao i potvrđeni glasački lističi i oni iz diplomatsko-konzularnih predstavništava.  

Kada je u pitanju Srebrenica, primjerice na lokalnim izborima 2012. godine u odsustvu se prijavilo da glasa oko 1.600 birača, a na birališta je izašlo njih 1.100.

Ostalo je da se utvrdi i koliko će od 100 glasačkih listića birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima biti potvrđeno.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.