Ramazan 1440/2019. Maglaj | 22.05.

Sehur

Iftar

Vaktija 1440/2019. vaktija.ba
FENA
vijesti bih 411

Povećane minimalne penzije

Cilj Federalne vlade da minimalne penzije budu veće od 400 KM

22.02.2019. 15:26 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na hitnoj sjednici odluku u povećanju minimalne penzije u FBiH za 3,2 posto počev od 1. januara 2019., a najavljeno je i novo povećanje u ovoj godini svih penzija shodno reformiranom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Povećanje na osnovu današnje odluke će biti realizirano kad bude isplata penzija za februar te će biti uračunata i januarska razlika.

To je na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade saopćio federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača te dodao da je stanje u Fondu PIO pozitivno i da novca ima, potrebnih oko 25 miliona KM na godišnjem nivou, za povećanje.

Direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, koji se također obratio na pres-konferenciji, naveo je da će oko 198.000 penzionera biti obuhvaćeno ovim povećanjem.

Krnjić, kao i Drljača, najavili su za polovinu aprila redovno usklađivanje penzija koje nalaže reformisani zakon o PIO, tako da novo povećanje za sve penzionere, računajući i one s najnižom penzijom, treba očekivati prilikom isplate u maju.

Ministar Drljača i direktor Krnjić, kao i drugi zvaničnici Vlade ocijenili su da je reformirani zakon o PIO pokazao pozitivne efekte.

Prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, cilj je da minimalne penzije u FBiH pređu iznos od 400 KM na osnovu učinaka iz ovog mandata, nakon što je aktuelna Vlada, kada je tek stupila na dužnost, zatekla situaciju u kojoj je minimalna penzija iznosila 326 KM, a isplata penzija kasnila.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.