Video prilog Al Jazeera Balkans 2013.godine

Dan džamija u BiH: 7. maja 1993. srušena je Ferhadija

ALADŽU I FERHADIJU PORUŠIO VJETAR NIJE!

Dan džamija u BiH: 7. maja 1993. srušena je Ferhadija

7.05.2014. 10:15 0

Islamska zajednica u Bosni I Hercegovini 7. maja obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na 7. maj 1993. godine, kada je srušena najveća i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija.

VIDEO

Dan džamija ujedno je i podsjećanje na stotine uništenih vjerskih objekata muslimana tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

 

Ovaj dan, međutim, predstavlja i sjećanje na još jedan nemili događaj u Banjoj Luci, 7. maj 2001. godine, kada je, prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za ponovnu izgradnju džamije Ferhadije, napadnuto oko 300 vjernika, predstavnika Islamske zajednice BiH, domaćih i međunarodnih zvaničnika. U sveopštem divljanju i kamenovanju ljudi koji su se osam godina nakon rušenja džamije, našli na mjestu na kojem je sagrađena u 16. stoljeću kako bi simbolično obilježili početak njene ponovne izgradnje, teško je povrijeđen Cazinjanin Murat Badić, koji je nedugo zatim podlegao ranama.

 

Smrt Murata Badića zgrozila je bh. i svjetsku javnost. Neredi, koji su se dogodili tog 7. maja u Banjoj Luci, eskalirali su i zbog nespremnosti i nedostatka volje policije bh. entiteta Republika Srpska da u dovoljnoj mjeri osigura skup organiziran povodom polaganja kamena temeljca za Ferhadiju. Ni 13 godina od smrti Murata Badića nisu otkriveni počinioci njegovog ubistva, a vinovnici nereda su prekršajno kažnjeni.

 

Dan džamija je i prilika za podsjećanje na 614 srušenih džamija u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu i progona Bošnjaka-muslimana s teritorija na kojima su stoljećima živjeli. Osim toga, prema podacima Islamske zajednice BiH, srušeno je i 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vaufskih objekata. Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS) srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 80 džamija. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

 

Ferfad-pašina džamija u Banjoj Luci bila je od 1950. godine pod zaštitom UNESCO-a.

 

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića. Izgrađena je 1579. godine. No, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

 

No, Ferhadija se uveliko obnavlja, a klanjanje bajram namaza u obnovljenoj džamiji, prvi put nakon njenog rušenja 1993. godine, moglo bi biti organizirano već ove godine.

 

Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) finansira preostali dio obnove Ferhadije, potvrdio je nedavno za Anadoliju direktor TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Zulkuf Oruč.

 

On je tada kazao da bi obnova najpoznatije banjalučke džamije i značajnog kulturno-historijskog spomenika iz 16. stoljeća trebala bi biti okončana do kraja godine, ali će glavnina radova biti završena do oktobra, kako bi u Ferhadiji ove godine mogao biti klanjan bajram-namaz.

 

Ferhadija nosi svoju kulturno-historijsku vrijednost i ona je, isto tako, spomenik koji je bitan i za zajedničku historiju BiH i Turske", istakao je Oruč.

 

Podsjetio je da su zbog nedostatka finansijskih sredstava radovi na Ferhadiji bili zaustavljeni prošle godine te da je „TIKA nakon razgovora s predstavnicima banjalučkog muftijstva dogovorila da finansira nastavak radova do njihovog okončanja".

 

Iako je riječ o vrlo složenim radovima, koji će se odvijati u dvije faze, a podrazumijevaju i zadovoljavanje standarda UNESCO-a, jer je Ferhadija spomenik pod zaštitom te UN-ove organizacije, Oruč je izrazio uvjerenje da će svi radovi biti završeni do kraja godine.

 

Istaknuvši kako je „donacija TIKE poklon, pa se ne praktikuje govoriti o kojem iznosu sredstava je riječ", Oruč je u izjavi za Anadoliju naveo da se radi o oko 1,5 miliona eura.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.