Dijabetes forum u Zenici

29.01.2014. 14:41 0

Kantonalno Ministarstvo zdravstva pokrovitelj je projekta "Ujedinjeni mijenjamo dijabetes u Zeničko-dobojskom kantonu", koji provodi kantonalni Zavod za javno zdravstvo. Jedna od aktivnosti planiranih u okviru projekta je organiziranje Dijabetes Foruma Zeničko-dobojskog kantona 2014.godine koji će biti održan 08. februara 2014. godine.

Primami cilj Foruma je da se prikaže opterećenje koje dijabetes nameće ne sarno oboljelima od ove bolesti i zdravstvenom sistemu, već i ukupnom društvu i ekonomiji u cjelini.

Drugi cilj Foruma je da se ukaže na prilike za djelovanje kako bi se smanjila ova  opterećenja, te naglasi potreba uključivanja svih segmenata društva u borbu protiv dijabetesa i njegovih komplikacija.

Na prvoj sesiji Foruma ukazat će se na veličinu opterećenja koje dijabetes ima ne samo po oboljelog već i po društvo u cjelini, dok će na drugoj sesiji biti govora o prevenciji, ranom otkrivanju i poboljšanju terapije i kontrole dijabetesa. U okviru treće sesije bit će elaborirana i tema o javnom-privatnom partnerstvu u borbi protiv dijabetesa, a na kraju bit će objavljena „Zenička deklaracija o dijabetesu“. O pomenutim temama govorit će mr.sci.med Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK, prof.dr.sci.med Salem Alajbegović, predsjedavajući Foruma, mr.sci.med.Rasim Jusufović, direktor novo Nordisk Pharma, doc. Dr.sci.med Suad Sivić, direktor Zavoda za javno zdravstvo, doc.dr.sci med. Larisa Gavran, Dom zdravlja Zenica, mr.sci.med Dijana Štimjanin-Koldžo, Kantonalna bolnica Zenica, Haris Delić, serketar Udruženja dijabetičara Federacije BiH te brojni drugi učesnici. Gostima i učesnicima foruma obratit će se i Munib Husejnagić, premijer ZDK.

 

Očekuje se da će na Forumu biti  oko 200 učesnika među kojima i predstavnici udruženja osoba oboljelih od dijabetesa, direktori zdravstvenih ustanova ZDK, predstavnici privrednih preduzeća, resornih federalnih i kantonalnih institucija te članovi Vlade ZDK.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.