Nakon dugo vremena konačno dogovorena podjela sredstava

Dogovorena raspodjela 9,6 miliona KM za sanaciju šteta

4.09.2014. 18:29 0

Nakon sastanka Upravnog odbora i Vijeća Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije, federalni premijer Nermin Nikšić rekao je da je došlo do rješenja o registraciji tog fonda zahvaljujući kojem će profunkcionisati.

Dogovorena je i prva raspodjela sredstava u iznosu 9,6 miliona maraka za sanaciju štete. Sredstva bi trebala biti operativna naredne sedmice, kada će biti doznačena Posavskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

 

Federalni premijer Nermin Nikšić dodao je da je danas, između ostalog, dogovorena i tijesna koordinacija Fonda sa UNDP-om, Evropskom komisijom, Federalnim štabom civilne zaštite i drugim organizacijama kako se ne bi dešavalo da se pojedini projekti preklapaju. 

 

Nikšić je rekao i da je dat nalog Agenciji za vodno područje rijeke Save da izvrši snimanje korita i područja podzemnih voda kako bi bilo moguće uraditi projekte za njihovu što je moguće trajniju sanaciju. 

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalne uprave Civilne zaštite, Federalnog zavoda za geologiju, Agencije za vodno područje rijeke Save, UNDP-a, Europske unije te 15 načelnika najugroženijih općina u FBiH. 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.