Dom naroda prihvatio odluku o visini RTV takse od 7,50 KM

29.05.2015. 11:47 0

Delegati Doma naroda PSBiH jučer su, u prvom čitanju, usvojili prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH, koji bi trebao osigurati neophodne pretpostavke za efikasnije izvršavanje nadležnosti policijskih tijela i primjene policijskih ovlaštenja.

Naime, u praksi se pokazalo da su neke odredbe ovog zakona nepotpune, neprecizne ili je za neke od njih prestala potreba, budući da su regulisane drugim zakonima ili nisu aktuelne.

Depolitizacija

Dom naroda prihvatio je i odluku o iznosu RTV takse, kojom je utvrđeno da je ona 7,50 KM. Sedam delegata je bilo ZA, dok ih je šest bilo protiv (HDZBiH, HSS i SDS). Delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) smatra da se ovom odlukom ništa ne rješava, te da je "BHRT u ovakvom odnosu snaga žrtva Federalne televizije, koja sustavno širi govor mržnje i ponižava jedan konstitutivni narod u BiH". Naglasio je da je sadašnji zakon o RTV taksi nametnuo visoki predstavnik i taj zakon nije uvažio da u BiH žive tri konstitutivna naroda, dodajući da funkcioniranje javnih emitera treba učiniti objektivnim i vratiti ga u zakonske okvire.

- Depolitizacija javnih servisa nije zaživjela u praksi, kazao je Karamatić, dodajući da treba donijeti novi zakon o javnom RTV sistemu, u kojem će biti mjesta i za treći, hrvatski kanal, jer je aktuelni zakon "nakaradan".

Upitan gdje je rješenje za tešku poziciju u kojoj se nalaze RTV servisi, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak odgovara da je krajnje vrijeme da se rješenje traži.

- Mislim da ovako više ne može. Tu postoji more problema, finansijskih, organizacijskih, pa ako hoćete i političkih. Postoji potreba da se žurno sjedne i vidi na koji način i kako dalje, kazao je Čolak.

Bez rasprave, sa osam glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim, usvojen je i izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za prošlu godinu, koji prethodno nije dobio podršku Predstavničkog doma.

Podršku su dobila i dva izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa - izvještaj o izdatim dokumentima za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. godinu te izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2012.

Analiza stanja

Primljen je k znanju izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2014, te finansijski plan za ovu godinu i informacije o trenutnom poslovanju ove agencije.

Delegat Halid Genjac (SDA), jedini diskutant, podržao je izvještaj o radu, naglasivši da nije bio zadovoljan realizacijom Agencije, zbog velikog iznosa nenaplativih sredstava. Zbog toga je predložio da Vijeće ministara analizira stanje u Agenciji i predloži mjere za unapređenje njenog rada i poslovanja u roku od 30 dana. Prethodno, Predstavnički dom nije usvojio ove izvještaje.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.