UGOVARANJE OTKUPA KORNIŠONA ZA IZVOZ

Domaći kornišon osvaja tržište EU

6.03.2014. 11:27 0

U toku 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je proizvedeno preko 10.000 tona kornišona visoke klase, a značajan dio plasiran na tržište EU preko kompanije Brams d.o.o. Sarajevo.

Brams je počeo sa poticajem proizvodnje i otkupa kornišona 2010. godine.  Do danas je ova firma otkupila proizvode od preko 600 samostalnih domaćih proizvođača koji na sopstvenim parcelama proizvode kornišone vrhunskog kvaliteta. Brams, na području Općine Živinice, posjeduje vlastite otkupne stanice sa hladnjačama koje zadovoljavaju sve neophodne EU standarde. Kalibrirani i rashlađeni kornišoni se dalje prevoze do krajnjeg kupca.

"Kornišon je veliki izvozni potencijal Bosne i Hercegovine, te se garantuje cjelokupni otkup kornišona i plasman na tržište EU u toku ove godine. Sa tržišta Austrije, Njemačke, Švedske, Danske, Engleske, Holandije dobijamo povratne informacije da se radi o izuzetno kvalitetnom kornišon",   izjavio je Admir Smailagić, direktor nabave Bramsa.

U narednih nekoliko godina cilj kompanije Brams je obezbijediti proizvodnju i plasman minimalno 5.000 tona kornišona namijenjenog prije svega tržištu EU.

"Kako bismo dodatno podstakli naše poljoprivrednike na sadnju visokokvalitetnog kornišona pokrenuta je i web stranica www.kornison.ba. Ova web stranica pruža sve neophodne informacije o proizvodnji i uslovima sadnje, a namijenjena je proizvođačima kornišona", dodao je Smailagić.

Kompanija Brams d.o.o. će u toku 2014. davati dodatni poticaj domaćim poljoprivrednicima kroz osiguran stopostotni otkup visokokvalitetnog kornišona, te plasman na tržište EU.

Brams d.o.o. Sarajevo je jedina domaća članica Adriatic Group Wien, koju još čine Brajlović GmbH Austija i firma Natura iz Stutgartta.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.