maglajinfo.com
vijesti bih 374

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH

Duvnjak pozdravlja današnju presudu Haškog tribunala

20.03.2019. 20:07 0

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak pozdravlja današnju presudu Haškog tribunala kojom se Radovan Karadžić u drugostepenom postupku osuđuje na doživotnu robiju.

- Konačno, 23 godine nakon okončanja agresije na BiH ratni zločinac i jedan od utemeljitelja RS Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora za počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ovim se ustanovljavaju pravno-relevantne činjenice i kvalifikacije koje su polazište za procese afirmacije istine, pravde i pomirenja na putu izgradnje stabilne i sigurne budućnosti naše zemlje - ističe Duvnjak.

Podsjeća da je, u sklopu borbe protiv "strategije poricanja i negiranja genocida", bio predlagač dopune Krivičnog zakona FBiH kojom se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine kažnjava svako negiranje genocida i presuđenih ratnih zločina.

- Smatramo da se u interesu mira i zaštite dostojanstva svih žrtava slične kaznene norme moraju ugraditi i u krivičnu legislativu države BiH i entiteta RS. Presuda je snažna poruka i jasna civilizacijska opomena. Posljedično, očekujem da nadležne institucije bh. entiteta RS na inicijativu predsjednice Željke Cvijanović, u roku od 30 dana, donesu odluke kojim će se ukinuti naziv Studentskog doma na Palama "Radovan Karadžić"- kaže Duvnjak, koji dodaje kako treba zabraniti dalja imenovanja ustanova i ulica po ratnom zločincu Karadžiću te da će se i "odlikovanja uručena ovom krvoloku proglasiti ništavnim".

- To je najmanje što se može uraditi kao izraz prihvatanja standarda međunarodne pravde i poštovanja žrtava genocida. To bi mogao biti prvi politički odgovoran, hrabar i častan korak u procesu sveopće katarze kroz koju mora proći ovo društvo - poručio je Duvnjak.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.