maglajinfo.com
vijesti bih 1818

Nakon objave zvaničnih rezultata

Šesti kongres SDA: Novi predsjednik Bakir Izetbegović

26.05.2015. 16:45 0

Danas se održava Šesti kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kome se biraju novi predsjednik Stranke, zamjenik predsjednika i potpredsjednici.

Kao što se i očekivalo, novi predsjednik SDA je Bakir Izetbegović, aktuelni bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine i sin osnivača i prvog predsjednika ove stranke rahmetli Alije Izetbegovića. Za Bakira Izetbegovića je glasalo 590 delegata, za Šemsudina Mehmedovića 159 delegata, te Irfana Ajanovića četiri delegata, saznaje portal maglajinfo.com.

Glavni odbor SDA prethodno  je usvojio konačne liste kandidata za organe Stranke koji su birani na Kongresu.

Kandidati za stranačkog predsjednika bili su dosadašnji zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, te Irfan Ajanović i Šemsudin Mehmedović, a za zamjenika predsjednika predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić. Za potpredsjednike Stranke predloženi su: Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić. Liste kandidata za Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti SDA koji se, također, birao na 6. kongresu SDA. Glavni odbor Stranke usvojio je Prijedlog Programske deklaracije i kongresnih dokumenata koji su  biti razmatrani na ovom kongresu Stranke.

Na kongresu su bila pristuna 703 delegata iako se očekivalo po izjavi predsjednika GO SDA Halida Genjca da bi kongresu trebala prisustvovati 794 delegata, koji su izabrani na područjima kantonalnih, regionalnih odbora, među članstvom u inostranstvu, u Asocijaciji žena, u Asocijaciji mladih...

Pored delegata kongresu je prisustvovao i veliki broj gostiju među kojima su predstavnici gotovo svih stranaka u BiH, kao i predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija. Javnost je najviše bila zainteresovana za izbor predsjednika ove stranke koji je bio biran od tri kandidata Bakira Izetbegovića, Šemsudina Mehmedovića i Irfana Ajanovića

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.